4 липня Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа взяв участь у засіданні круглого столу «В інтересах споживача: надаємо інформацію про харчовий продукт як у Європі», де обговорювалися вимоги до маркування продуктів харчування та положення європейського законодавства у даній сфері.
Участь у заході взяли народний депутат України Олександр Бакуменко, експерт Проекту ЄС «Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні» Жанна Пастовенська, представники Американської торгової палати в Україні, бізнесу та ЗМІ.
Як наголосили учасники, наразі перед Україною стоїть завдання розробки та прийняття законопроекту щодо регуляції вимог до інформації про харчові продукти, яка подається споживачам на етикетці товару.
Також присутні обговорили основні положення проекту Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (реєстр. N 8450) та відзначили, що його прийняття дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів, вводить відповідальність операторів ринку за інформацію про харчові продукти, подану на етикетці продукту харчування та за введення споживачів в оману.
Як наголосив Володимир Лапа, даний законопроект передбачає перехідний період терміном 3 роки, впродовж якого виробники зможуть привести маркування своїх товарів у відповідність до встановлених норм.
Також учасники обговорили інші вимоги до маркування продуктів харчування - виділення алергенів, збільшення шрифту друку обов’язкової інформації про харчовий продукт на етикетці, зазначення країни або місця походження харчового продукту, надання інформації про те, чи піддавався харчовий продукт замороженню або розмороженню, зазначення усіх інгредієнтів, що були використані у виробництві харчового продукту тощо.
Присутні зазначили, що дані вимоги мають переважно технічний характер і для виробників безпечного, якісного продукту не становитимуть проблеми. Натомість, це є проблемою для виробників, які навмисно не хочуть вказувати повний перелік інгредієнтів, використаних у виробництві продукту харчування.
Як відзначив Володимир Лапа, український споживач має бути захищеним від неправдивої, нечіткої та недостатньої при маркуванні для свідомого та обґрунтованого вибору продукту харчування.