• In English
  • Робота з диверсифікації експорту української плодово-ягідної продукції Держпродспоживслужбою проводиться постійно

    Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснює заходи з диверсифікації експорту продукції рослинного походження, зокрема плодово-ягідної продукції.

    Так, у першому півріччі поточного року за даними Держстату Україна експортувала плодово-ягідну продукцію до понад 50-ти країн світу, у тому числі до країн Європейського Союзу, Євразійського союзу (крім РФ), Африки, Європи та ряду країн Азії. Експорт здійснюється  з урахуванням фітосанітарних вимог країни призначення.

    За підсумками першого півріччя 2018 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $100 млн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 року.

    Завдяки членству України в Світовій організації торгівлі та Міжнародній конвенції захисту рослин експорт продукції рослинного погодження може здійснюватися безперешкодно за умови виконання фітосанітарних вимог країни імпорту.

    Поряд з цим є ряд країн, імпорт сільгосппродукції рослинного походження до яких потребує інспектування та підписання міжнародних договорів.

    З метою сприяння відкриттю експорту плодово-ягідної продукції до таких країн Держпродспоживслужба постійно вивчає попит на українську продукцію за кордоном, готовність вітчизняних виробників виходити на інші ринки, а також підтримує тісну комунікацію з профільними асоціаціями.

    При цьому тема відкриття експорту української продукції рослинного походження перебуває в центрі уваги і під час двосторонніх зустрічей та міжнародних заходів.

    Так, за ініціативою бізнесу в 2016 році було відкрито експорт яблук до Республіки Індонезія, а в 2017 році – експорт волоського горіха до Ірану.

    Для розширення можливостей українських підприємств проводиться робота з відкриття експорту українського яблука та лохини до Індії, Китайської Народної Республіки, Соціалістичної Республіки В’єтнам та Малайзії.

    З цією метою Держпродспоживслужба направила відповіді на опитувальники до вищезазначених країн. Сьогодні ініціативні листи Держпродспоживслужби та відповіді на опитувальники перебувають на розгляді у відповідних національних організаціях захисту рослин країн-партнерів України у міжнародній торгівлі.

    На завершальному етапі - відкриття експорту української черешні до Китайської Народної Республіки.

    Зазначимо, що за результатами спільних дій за участю Держпродспоживслужби, Мінагрополітики та МЗС у червні поточного року відбувся візит китайської делегації до України з метою оцінки системи державного контролю за виробництвом та експортом вітчизняної черешні. Наразі розпочався процес розробки китайською стороною проекту протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту черешні з України до КНР. Є надія що врожай української черешні 2019 року буде на полицях в китайських маркетах.

    Разом з цим, з метою експорту української  плодово-ягідної продукції на преміальні ринки, українському виробнику та експортеру необхідно навчитися охолоджувати та пакувати свіжу продукцію, враховуючи кращі світові практики та вимоги.

    Ці питання озвучували китайські колеги. Крім того, ця проблема стала перепоною для українського яблука на шляху до індонезійського споживача.

    Необхідно зауважити й про те, що Держпродспоживслужба є центральним органом виконавчої влади, що лише реалізує державну політику у відповідних сферах. Разом з цим Служба послідовно проводить і надалі проводитиме значну роботу з диверсифікації експорту українських товарів.