• In English
  • Пріоритетними напрямками удосконалення «сухих пайків» є розширення асортименту, уніфікація вимог до набору та збільшення терміну придатності
    Міністерство оборони України, опубліковано 11 квітня 2018 року о 18:01

    Пріоритетними напрямками удосконалення “сухих пайків” є розширення асортименту, уніфікація вимог до набору, збільшення терміну придатності та зберігання в екстремальних умовах

    Про це 11 квітня під час брифінгу у Прес-центрі Міністерства оборони України повідомив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України підполковник Олександр Хмиз.

    За його словами, принциповою відмінністю нових добових наборів харчування стала наявність готових до вживання страв в асортименті: 4 перших страви, а саме борщ з м’ясом яловичини, суп гороховий з м’ясом свинини, суп рисовий з м’ясом  курки, суп гречаний з м’ясом свинини. Других страв в асортименті – 17, це каша рисова з м'ясом курки та з м'ясом свинини, картопля тушкована з овочами та м'ясом курки, картопля тушкована з овочами та м'ясом свинини, каша ячна з м'ясом курки, з м'ясом свинини та з м'ясом яловичини, каша гречана з м'ясом курки та з м'ясом яловичини, квасоля з овочами та м'ясом курки, квасоля з овочами та м'ясом яловичини, каша перлова з м'ясом свинини та з м'ясом яловичини, горох з овочами та м'ясом свинини, горох з овочами та м'ясом яловичини; каша пшенична з м'ясом курки та з м'ясом яловичини.

    «А наявність безполуменевого нагрівача їжі дозволяє військовослужбовцю під час виконання поставлених завдань, не викриваючи своєї присутності димом або полум’ям, забезпечити себе гарячими стравами», – зауважив підполковник Олександр Хмиз.

    Також в новому пайку є шоколад, сухофрукти (родзинки, курага), джем (абрикосовий, яблучний, вишневий, з чорної смородини), мед, сухарі з пшеничного та житнього борошна, жувальна гумка, засоби прийому їжі та особистої гігієни.

    Завдяки високій харчовій та біологічній цінності комплектувальних складових раціони норми №15 забезпечують повноцінне та якісне харчування. Введено різноманітні раціони, які транспортуються в ящиках по 7 різних раціонів.

    За словами заступника начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, постійно вдосконалюється питання контролю якості продовольчих пайків.

    У липні 2017 року робочими групами Міноборони здійснено опитування (анкетування) військовослужбовців у 10 різних військових частинах. Було отримано позитивні відгуки,  при цьому асортимент страв у пайку у середньому задовольнив військовослужбовців по 10-бальній шкалі на 9,2 бали, а функціональні властивості та зручність використання безполуменевого нагрівача (БН) користувачі оцінили на 8,9 бала.

    «На сьогодні продовжується робота з удосконалення сухих пайків. При цьому враховуються умови застосування, пропозиції військовослужбовців, інноваційні підходи в зберіганні продуктів харчування, світова практика у формуванні раціонів харчування. Пріоритетними напрямками є розширення асортименту, уніфікація вимог до набору, збільшення терміну придатності з 11 місяців до 3 років та зберігання в екстремальних умовах», – підкреслив підполковник Олександр Хмиз.

    «Хочу наголосити, що сухим пайком військовослужбовці забезпечуються, коли відсутні умови для приготування гарячої їжі. Основним видом забезпечення харчуванням військовослужбовців є організація повноцінного гарячого харчування у військових частинах з використанням різноманітного асортименту продуктів харчування», – додав офіцер.

    У цьому контексті він нагадав, що з 2017 року розпочато перехід військових частин на систему продовольчого забезпечення за Каталогом продуктів харчування. Ця система харчування є пріоритетною в Збройних Силах України.