• In English
  • Парламентарі проголосували за закон, який регулюватиме питання безпечності матеріалів, які контактують з харчовими продуктами
    Міністерство аграрної політики та продовольства України, опубліковано 03 листопада 2022 року о 18:04

    Сьогодні, 3 листопада, народні депутати України 306 голосами ухвалили в другому читанні Закон України «Про матеріали і предмети, що призначені для контакту з харчовими продуктами» (реєстр. № 4568 від 04.01.2021).  

    Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зауважив, що реалізація Закону дозволить встановити єдині правила у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів й предметів, які безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами.

    “Основна мета цього документу –  комплексно врегулювати питання безпечності матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, адже йдеться про здоров’я людей. Нам важливо було підготувати редакцію цього закону на основі вимог понад 10-ти актів Європейського Союзу, і тим самим створити законодавче підґрунтя для подальшої реалізації Угоди про асоціацію з ЄС”, –  зазначив Микола Сольський. 

    У Законі йдеться про такі матеріали і предмети, як папір та картон, пластик, друкарські фарби, регенеровану целюлозу, силікон, текстиль, лаки і покриття, віск, деревину, клеї, кераміку, корок, гуму, скло, іонообмінні смоли, метали і їх сплави, активні та інтелектуальні матеріали і предмети, а також інші.

    Серед основних новацій регулювання:

    1) визначено загальні вимоги до предметів та матеріалів, що призначені для контакту з харчовими продуктами;

    2) врегульовано відносини, пов’язані з виробництвом, обігом та використанням матеріалів і предметів;

    3) впроваджено державну реєстрацію та ведення державного реєстру речовин, що використовуються у виробництві матеріалів і предметів та процесів переробки пластику (повторного використання)

    4) визначено чіткі вимоги, щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що призначені для контакту з харчовими продуктами;

    5) удосконалено вимоги щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.

    ДОВІДКОВО: Закон розроблено на виконання пункту 20 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Cанітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС (https://cutt.ly/4fTVQwY ).