• In English
  • Мінекономіки розробило проект Методичних настанов щодо застосування системи безпечності харчових продуктів у закладах освіти

    Мінекономіки продовжує створювати належні умови для контролю за безпечністю харчових продуктів у навчальних закладах. Наступним кроком в реалізації запланованих заходів з реформування системи шкільного харчування є розроблений проект Методичних настанов щодо застосування системи безпечності харчових продуктів (НАССР) у закладах освіти.

    «Розроблення, ефективне, дієве впровадження системи НАССР в шкільних їдальнях – це виклик для освітян. Але це дуже важливо і дуже актуально, оскільки будь-які недоліки в питаннях застосування системи безпечності харчових продуктів у навчальних закладах здатні спричинити негативні наслідки і негативно вплинути на здоров’я наших дітей», – зазначив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Сергій Глущенко.

    Низька динаміка запровадження та використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) у закладах освіти – такі результати комплексного обстеження 500 міських та сільських шкіл, проведеного в лютому-березні 2020 року за ініціативи Олени Зеленської в рамках реформування системи шкільного харчування (https://goo.su/2p6i).

    Проект Методичних настанов визначає покрокові заходи щодо розробки та впровадження у навчальних закладах процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів, а саме:

    1) з чого почати та як раціонально використати ресурси і уникнути типових помилок;

    2) що саме мають забезпечити програми-передумови системи НАССР і як їх впровадити при різних типах організації харчування;

    3) як провести аналіз небезпечних факторів, що можуть вплинути на безпечність харчових продуктів, та визначити критичні контрольні точки;

    4) як ефективно застосувати принципи системи НАССР відповідно до оцінки ризиків;

    5) як розробити оптимальну систему ведення документації та уникнути додаткового навантаження на відповідальних працівників.

    У Мінекономіки переконані, що застосування цих настанов допоможе закладам освіти полегшити процес адаптації до нових вимог харчового законодавства, дозволить змінити підходи при наданні послуг з харчування та підвищить рівень обізнаності персоналу, задіяного в організації шкільного харчування.

    «Впроваджена система НАССР – це запорука безпечного харчування дітей та підлітків, а також дієвий інструмент зменшення рівня харчових отруєнь», – підсумував Сергій Глущенко.

    Ознайомитись з проектом Методичних настанов можна за посиланням: https://cutt.ly/NgvguMS.

    Нагадаємо, раніше Мінекономіки розробило проект наказу про встановлення Гігієнічних вимог до шкільних харчоблоків: https://cutt.ly/Kf8lDFe

    Довідково

    Проект Методичних настанов спрямовано на реалізацію Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схваленої Указом Президента від 25 травня 2020 року № 195/2020, а також Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, затвердженого розпорядженням Кабміну № 1008 від 5 серпня 2020 року.