З метою підвищення ефективності роботи фахівців Держпродспоживслужби та оперативного реагування на надзвичайні ситуації існує потреба щодо створення методично-інструктивних документів, які б регламентували порядок дій спеціаліста Держпродспоживслужби у ряді типових випадків порушення законодавства. Робота з їх створення поводиться і центральним апаратом, і фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби.
Зокрема, для забезпечення ефективного виконання передбачених функціональних повноважень та з метою профілактики й оперативного усунення порушень спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розробили наступні Регламенти:
- Регламент дій спеціалістів Держпродспоживслужби щодо контролю за проведенням масових заходів;
- Регламент дій спеціалістів Держпродспоживслужби щодо контролю за дитячими оздоровчими та відпочинковими закладами;
- Регламент дій спеціалістів Держпродспоживслужби щодо контролю за проведенням обробки полів пестицидами та агрохімікатами у народному господарстві;
- Регламент дій спеціалістів Держпродспоживслужби при розслідуванні випадку отруєння дикорослими грибами;
- Регламент дій спеціалістів Держпродспоживслужби при розслідуванні випадків отруєнь метиловим спиртом.
Дані документи містять детальні покрокові робочі інструкції, зразки листів, звернень, попереджень, форми журналів тощо.