Інспектори відділу ветеринарної міліції ГУМВС України в місті Києві на
території Подільського району виявили нелегальний цех і складські приміщення,
які функціонували без відповідних регламентуючих документів дозвільного
характеру. Там правоохоронці вилучили близько 600 кг
м`ясної продукції, переважно іноземного виробництва,
що могла потрапити на споживчий ринок міста без належної оцінки ветеринарної
служби і обов’язкових лабораторних досліджень.
У складських
приміщеннях, розташованих на вулиці Фрунзе, зберігалося та реалізовувалися
контрафактні м`ясопродукти. Підприємства
на момент перевірки держветслужбою діяли в антисанітарному стані. Уся харчова
продукція зберігалася в холодильних камерах без дотримання відповідних норм.
Після закінчення
інспектування було складено належні матеріали. У подальшому на керівництво
суб`єктів господарювання складено адміністративні матеріали
за порушення ст. 107 Кодексу України про адміністративні правопорушення. «Порушення
правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог», -
повідомив начальник відділу ветеринарної міліції МВС України
Сергій Оксюта.
Співробітники
ветеринарної міліції столиці напередодні новорічних свят здійснюють профілактичні рейди, спрямовані на дотримання продовольчої
безпеки. Для цього у складі мобільних груп правоохоронці спільно зі фахівцями
Держветфітослужби контролюють підприємства різних форм
власності: магазини, ринки, м`ясо- та рибопереробні цехи, складські приміщення.
У курортному містечку Яремче правоохоронці виявили два заклади
громадського харчування, що функціонували без відповідних дозвільних
документів, зокрема, санепідемстанції.
Підприємці з метою
уникнення зайвих витрат ухиляються від процедур отримання дозвільних
документів. При цьому, що є найголовніше, забувають про перевірку якості та
безпеки продуктів харчування, які виготовляють і реалізують громадянам.
Працівники
ветеринарної міліції спільно із оперативниками підрозділу Державної
служби боротьби з економічною злочинністю, в межах компетенції, притягують до
адміністративної відповідальності
порушників.
Довідково
За перше півріччя 2014 року спеціалістами ветеринарної медицини при
здійсненні державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за
безпечністю продуктів тваринного походження, що виробляються та реалізуються в
Україні, було проведено понад 268 млн. експертиз. При цьому було не допущено до реалізації 3001,9 т небезпечної сировини та готових
харчових продуктів.
Таким чином,
постійний контроль обігу продуктів тваринного походження Держветфітослужбою України у співпраці з
ветеринарною міліцією дає можливість уникнути харчових отруєнь населення,
ускладнення епізоотичної та епідеміологічної ситуації в країні
та гарантувати споживачам безпечну харчову
продукцію.
Державна
надзвичайна протиепізоотична комісія України (ДНПК) при Кабінеті Міністрів України пропонує ряд заходів, щоб не допустити
поширення вірусу африканської чуми свиней (АЧС) і забезпечити біологічну
безпеку в Україні. Члени комісії ініціювали збереження підрозділів ветеринарної
міліції у складі Міністерства внутрішніх справ, які планується ліквідувати під час реформування відомства.