• In English
  • Мінагрополітики: Основним чинником, що впливає на ціну хліба, є витрати на борошно, що становлять до 50% собівартості виробництва
    опубліковано 22 листопада 2014 року о 09:53

    У поточному році сільськогосподарські виробники отримали врожай зернових, який гарантує продовольчу безпеку. Проте, з урахуванням впливу світової кон'юнктури, ціни на продовольче зерно сьогодні вищі минулорічних, тому, відповідно, зросла і ціна на борошно.

    Так, основним чинником, що впливає на ціну хліба є витрати на борошно, що становлять до 50% собівартості виробництва в залежності від виду хліба.

    Водночас зросли інші складові собівартості хліба, зокрема - тарифи на природний газ (на 56,6%), тарифи на електроенергію (на 19,5%). Зросли і ціни на пальне, які включають до витрат на збут (до 19% собівартості виробництва).

    Падіння курсу гривні може також вплинути на рівень цін хліба та хлібобулочних виробів, зокрема, через зростання вартості газу та пального.