«Завданням для Уряду, для Міністерства є підвищення конкурентності внутрішніх борошномелів та пекарів. Це запорука продовольчої безпеки держави, нарощування її економічного потенціалу. Тому ціни на хліб повинні приводитися до ринкового рівня і вибудовуватися відповідна система компенсацій, яка б гарантувала людям можливість отримати від держави ту допомогу, яка потребується, для окремих категорій громадян», - про це заявив Міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка на брифінгу за результатами засідання Уряду 22 жовтня.
Він наголосив, що утримання цін на хліб, яке здійснювалося у
попередні роки, було штучним та носило політичну мотивацію. «Такі заходи були
популістськими – вартість хліба та хлібопродуктів (з борошном, кондитерськими виробами)
у споживчому кошику ніколи не перевищувала 10%. У той же час вартість м’яса у
споживчому кошику пересічного громадянина – біля 30%, молока та молокопродуктів
– 31%», - повідомив Міністр. Тому,
необхідністю сьогодні є реформування структурованості внутрішнього споживчого
ринку.
Ігор Швайка відзначив, що ціною такого штучного утримання споживчої вартості хліба є повний дисбаланс відносин між виробниками та внутрішніми переробниками, доведення хлібопекарської галузі до межі банкрутства: «Системні обмеження призвели до неконкурентності борошномельних та хлібопекарських підприємств порівняно з транснаціональними зернотрейдерами, їх неспроможність формувати внутрішні ціни на зерно, формувати запаси від урожаю до урожаю».
Він також зауважив, що негативна тенденція із ростом цін на сорти хліба більш ніж на 1% в окремих регіонах пов’язана з недостатньою роботою місцевих органів влади щодо застосування важелів регулювання цін на хліб. За його словами, повноваження надані державним адміністраціям щодо регулювання цін на хліб і механізми однакові в усіх регіонах України.
Міністр нагадав, що ще у вересні поточного року Міністерство запропонувало обласним та Київській міській державним адміністраціям переглянути обсяги замовлення борошна із зерна Аграрного фонду для забезпечення випікання хліба простої рецептури. «У м. Києві, де не замовлено жодної тонни борошна з Аграрного фонду, ціни майже в 1,5-1,8 рази вищі, ніж у середньому по Україні. Наприклад, сьогодні на продовольчих ринках середня ціна на хліб пшеничний з борошна першого ґатунку в Одесі - 4,6 грн./кг, середня по Україні – 5,23 грн. /кг, а в м. Києві - 7,75 грн./кг», - додав він.