Чернігівських виробників навчають отримувати дозволи на експорт молочної продукції до ЄС

опубліковано 04 липня 2014 року о 10:03

На Чернігівщині продовжує роботу триденний семінар з питань отримання дозволу на експорт молочної продукції до Європейського Союзу, який відкрився 1 липня в м. Мена. Міжнародний експерт з питань аудиту Продовольчо-ветеринарного бюро Європейської комісії (FVO) провів теоретичну частину, де розглядалися питання порядку схвалення країн-експортерів до Європейського Союзу, проведення їх цільового аудиту, законодавства і вимог ЄС, що застосовуються для молочних продуктів, які експортуються до ЄС тощо.

Наступна частина семінару, за інформацією організаторів, включала теорію і практику моделювання аудиту Продовольчо-ветеринарного бюро (FVO) на підприємстві-виробнику молока. Базою моделювання аудиту було обрано одну з молочнотоварних ферм Борзнянського району.

Заключний етап семінару містить в собі моделювання аудиту на підприємстві з переробки молока. Цей етап більш комплексний, адже включає в себе коротку характеристику підприємства, попередній план роботи, що охоплює виробничий ланцюг (починаючи з вхідної сировини до кінцевих продуктів), відвідування виробничих приміщень підприємства, огляд продукції, запланованої на експорт до ЄС, огляд системи на основі НАССР, вимог, плану відбору зразків та реєстрів їх впровадження, а також вправу з відстеження продуктів на основі зразків, відібраних в ході візиту.

Загалом, за словами учасників семінару, процедура отримання дозволу на експорт харчових продуктів тваринного походження до країн-членів Європейського Союзу тривала та складається з декількох етапів і лише після їх виконання українські підприємства можуть розпочати експорт до ЄС продуктів тваринного походження.