
Чернігівських виробників навчають отримувати дозволи на експорт молочної продукції до ЄС
На Чернігівщині продовжує роботу триденний семінар
з питань отримання дозволу на експорт молочної продукції до Європейського
Союзу, який відкрився 1 липня в м. Мена. Міжнародний
експерт з питань аудиту Продовольчо-ветеринарного бюро Європейської комісії
(FVO) провів теоретичну частину, де розглядалися питання порядку схвалення
країн-експортерів до Європейського Союзу, проведення їх цільового аудиту,
законодавства і вимог ЄС, що застосовуються для молочних продуктів, які
експортуються до ЄС тощо.
Наступна частина семінару, за інформацією
організаторів, включала теорію і практику моделювання аудиту
Продовольчо-ветеринарного бюро (FVO) на підприємстві-виробнику молока. Базою
моделювання аудиту було обрано одну з молочнотоварних ферм Борзнянського
району.
Заключний етап семінару містить в собі моделювання
аудиту на підприємстві з переробки молока. Цей етап більш комплексний, адже
включає в себе коротку характеристику підприємства, попередній план роботи, що
охоплює виробничий ланцюг (починаючи з вхідної сировини до кінцевих продуктів),
відвідування виробничих приміщень підприємства, огляд продукції, запланованої
на експорт до ЄС, огляд системи на основі НАССР, вимог, плану відбору зразків
та реєстрів їх впровадження, а також вправу з відстеження продуктів на основі
зразків, відібраних в ході візиту.
Загалом, за словами учасників семінару, процедура
отримання дозволу на експорт харчових продуктів тваринного походження до
країн-членів Європейського Союзу тривала та складається з декількох етапів і
лише після їх виконання українські підприємства можуть розпочати експорт до ЄС
продуктів тваринного походження.