Мінагрополітики забезпечується постійний
моніторинг та в межах наданих повноважень здійснюються заходи направлені на
збереження стабільної цінової ситуації на продовольчому ринку України.
Згідно з даними Держстату, індекс споживчих
цін на продукти харчування у травні 2014 року склав 112,3% до аналогічного
періоду 2013 року, та 103,7 % до квітня 2014 року. Найбільше у травні зросли
ціни на фрукти - на 10,4% та цукор - на 7,3%.
За даними обстеження НДІ
"Украгропромпродуктивність" 644 продуктових ринків України, станом на
17 червня порівняно з 10 червня 2014 року знизились ціни на капусту урожаю 2014
року, огірки та томати тепличні, картоплю та моркву врожаю 2013 року, яйця
курячі, олію соняшникову.
Не змінились роздрібні ціни на буряк урожаю
2013 р. (4,15 грн./кг) та хліб житньо-пшеничний (4,74 грн./кг).
Спостерігалося незначне, в межах 0,1% - 0,6%,
зростання цін на крупу манну, рисову, гречану та вівсяну, хліб з борошна
пшеничного І гат., батон, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби,
молоко, масло вершкове, сир твердий, сметану, сир кисломолочний, яловичину,
свинину, сало, ковбаси варені, цибулю урожаю 2013 р., яблука.
Разом з тим, зросли ціни на м'ясо курей (на
1,5%), крупу пшоняну (на 0,8%), цукор (на 0,7%).
За даними моніторингу цін, який здійснюється
органами державної статистики на підприємствах торгівлі, станом на 10.06.2014 у
порівнянні з 30.05.2014 знизилися (незначно) середні споживчі ціни на цукор,
сало, молоко жирністю 2,5%, масло вершкове жирністю 72-73%, яйця, картоплю,
капусту (нового врожаю), буряк.
Не змінились ціни на крупи гречані (8,15
грн/кг).
Разом з тим, в торговельних мережах відмічено
зростання цін на:
- птицю (тушки курячі)- на 2,5% (з 24,48 до
25,09 грн./кг), ціни зросли у 23 регіонах, найбільше - в Івано-Франківській
області (на 4,6%, до 24,32 грн./кг);
- моркву - на 2,5% (з 6,72 до 6,89 грн./кг),
ціни зросли у 16 регіонах, найбільше - у Дніпропетровській області (на 13,8%,
до 7,58 грн./кг);
- борошно пшеничне вищого ґатунку - на 2,1% (з
5,27 до 5,38 грн./кг), ціни зросли у 17 регіонах, найбільше - в Тернопільській
області (на 7,8%, до 5,38 грн./кг);
- макаронні вироби - на 2,1% (з 6,18 до 6,31
грн./кг), ціни зросли в 16 регіонах, найбільше - у Чернівецькій області (на
11,4%, до 6,37 грн./кг);
- цибулю ріпчасту - на 2,1% (з 12,4 до 12,39
грн./кг), ціни зросли у 15 регіонах, найбільше – у Волинській області (на 9,8%,
до 13,04 грн./кг);
- яловичину - на 1,5% (з 56,32 до 57,17
грн./кг), ціни зросли у 17 регіонах, найбільше - в Хмельницькій області (на
4,8%, до 56,87 грн./кг).
Спостерігається незначне зростання цін в межах
0,1 - 1,3 % на хліб пшеничний з борошна І ґатунку (до 5,37 грн./кг), хліб
житній, житньо-пшеничний (до 5,42 грн./кг), рис (до 10,19 грн./кг), сметану
жирн. 15% (до 21,20 грн./кг), сир м’який жирністю 9% (до 50,91 грн./кг),
свинину (до 52,95 грн./кг), ковбаси варені першого ґатунку (до 35,38 грн./кг),
олію соняшникову (до 14,57 грн./кг).
Пропозиція товарів на продовольчих ринках та в
торгівельній мережі достатня.
Кабінет Міністрів України розглянув лист
Мінагрополітики України від 27.03.2014 № 37-32-1-6/3701 щодо цінової ситуації
на продовольчому ринку та доручив Мінекономрозвитку України, Держцінінспекції
України та Антимонопольному комітету України вжити заходів до забезпечення
дотримання вимог законодавства до формування, встановлення та застосування цін
на продовольчому ринку.