• In English
  • В Україні у 2013 році ціни на продукти харчування знизились
    опубліковано 31 січня 2014 року о 16:16

    Цінова ситуація на споживчому ринку продовольства країни в січні-грудні 2013 року мала дефляційний характер. Так, при загальному зростанні споживчих цін за 12 місяців минулого року на 0,5%, ціни на продукти харчування знизились на 0,8%, зазначив директор департаменту розвитку реального сектору економіки Мінекономрозвитку Олег Пендзин.

    Він повідомив, що найбільше подешевшали фрукти – на 17,4%, крупи гречані – на 16,7%, олія соняшникова – на 8,5%, борошно пшеничне – на 6,4%. Також відбулося зниження цін на рибу та рибопродукти – на 3,5%, м’ясо та м’ясопродукти – на 3,1%.

    «Слід зазначити, що в грудні порівняно з листопадом 2013 року ціни знизилися на такі товарні групи: хліб і хлібопродукти, м’ясо і м’ясопродукти, рибу і рибопродукти, олію соняшникову, яйця та фрукти», - наголосив Олег Пендзин.

    На думку експерта Міністерства велика пропозиція продовольчих пшениці та жита внаслідок отримання доброго цьогорічного врожаю, а також високі наявні запаси продовольчого зерна в державному інтервенційному фонді, визначатимуть стабільність цін на хліб в Україні у І кварталі 2014 року.

    Також він наголосив, що високий врожай зернових стане одним з факторів стабільності цін на м'ясо у найближчі кілька місяців.

    «У І кварталі 2014 року на ринку м’яса та м’ясопродуктів можна очікувати стабільну цінову ситуацію, пов’язану, головним чином, із достатньою пропозицією м’ясосировини та зниженням цін на фуражне зерно, яке відбулося у другій половині 2013 року», - вважає Олег Пендзин.

    Що стосується внутрішнього ринку олії соняшникової, то тут очікується стабільна цінова ситуація з можливою тенденцією до зниження.

    «Зазначеному сприятиме: достатнє сировинне наповнення внутрішнього ринку насінням соняшнику, незначна частка внутрішнього споживання олії порівняно з її виробництвом (не більше 15%)», - пояснив експерт Мінекономрозвитку.

    В цілому, за словами Олега Пендзина, цінова ситуація на ринку продовольства на сьогодні формується під впливом таких основних факторів, як зміни обсягів пропозиції продукції на ринку, а також зростання споживчого попиту на продовольство внаслідок збільшення доходів населення. Крім того, стабільність цінової ситуації на продовольчому ринку в багато чому зумовлена проведенням Урядом України стабілізаційних заходів, серед яких інтервенційні операції на ринках борошна та зерна, організація ярмаркових заходів.