Цінова ситуація на
споживчому ринку продовольства країни в січні-грудні 2013 року мала дефляційний
характер. Так, при загальному зростанні споживчих цін за 12 місяців минулого
року на 0,5%, ціни на продукти харчування знизились на
0,8%, зазначив директор департаменту розвитку реального сектору економіки
Мінекономрозвитку Олег Пендзин.
Він повідомив, що
найбільше подешевшали фрукти – на 17,4%, крупи гречані – на 16,7%, олія
соняшникова – на 8,5%, борошно пшеничне – на 6,4%. Також відбулося зниження цін
на рибу та рибопродукти – на 3,5%, м’ясо та
м’ясопродукти – на 3,1%.
«Слід зазначити,
що в грудні порівняно з листопадом 2013 року ціни знизилися на такі товарні
групи: хліб і хлібопродукти, м’ясо і м’ясопродукти,
рибу і рибопродукти, олію соняшникову, яйця та фрукти», - наголосив Олег
Пендзин.
На думку експерта
Міністерства велика пропозиція продовольчих пшениці та жита внаслідок отримання
доброго цьогорічного врожаю, а також високі наявні запаси продовольчого зерна в
державному інтервенційному фонді, визначатимуть стабільність цін на хліб в
Україні у І кварталі 2014 року.
Також він
наголосив, що високий врожай зернових стане одним з факторів стабільності цін
на м'ясо у найближчі кілька місяців.
«У І кварталі
2014 року на ринку м’яса та м’ясопродуктів можна
очікувати стабільну цінову ситуацію, пов’язану, головним чином, із достатньою
пропозицією м’ясосировини та зниженням цін на фуражне зерно, яке відбулося у
другій половині 2013 року», - вважає Олег Пендзин.
Що стосується
внутрішнього ринку олії соняшникової, то тут очікується
стабільна цінова ситуація з можливою тенденцією до зниження.
«Зазначеному
сприятиме: достатнє сировинне наповнення внутрішнього ринку насінням соняшнику,
незначна частка внутрішнього споживання олії порівняно з її виробництвом (не більше 15%)», - пояснив експерт Мінекономрозвитку.
В цілому, за
словами Олега Пендзина, цінова ситуація на ринку продовольства на сьогодні
формується під впливом таких основних факторів, як
зміни обсягів пропозиції продукції на ринку, а також зростання споживчого
попиту на продовольство внаслідок збільшення доходів населення. Крім того,
стабільність цінової ситуації на продовольчому ринку в багато чому зумовлена
проведенням Урядом України стабілізаційних заходів, серед яких інтервенційні
операції на ринках борошна та зерна, організація ярмаркових заходів.