Якість та безпечність харчових продуктів для особового складу ЗСУ контролюється

Міністерство оборони України, опубліковано 11 квітня 2018 року о 17:52

Суб’єктами контролю за якістю харчування в ЗС України є начальники профільних служб військових підрозділів, які безпосередньо відповідають за організацію харчування. Про це сьогодні, 11 квітня, під час брифінгу у прес-центрі Міністерства оборони України повідомив начальник відділу безпечності харчових продуктів, здоров’я, благополуччя тварин та протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини майор Олександр Цвіліховський.

«Численні випадки постачання суб’єктами господарювання неякісних та небезпечних продуктів на забезпечення Збройних Сил України, виявлені під час проведення перевірок, зобов’язують керівництво оборонного відомства вживати заходів щодо посилення контролю за якістю харчування», – зазначив офіцер.

За словами офіцера, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини і підпорядковані установи здійснюють контроль за дотриманням окремих показників безпечності та якості харчових продуктів відповідно до затверджених планів. Також підрозділ здійснює контроль виконання договірних зобов’язань суб’єктами господарювання під час постачання, зберігання та використання харчових продуктів для забезпечення ЗС України та військовими частинами (установами та закладами), які здійснюють зберігання і використання харчових продуктів для потреб війська.

Об’єктами контролю є виконавці послуг з постачання харчових продуктів ЗС України, які працюють на основі укладених договорів, а також військові частини (установи та заклади), в яких організовано зберігання і використання харчових продуктів для потреб ЗС України.

«Під час проведення контрольних заходів перевіряється дотримання суб’єктами господарювання та відповідними посадовими особами військових частин (установ, закладів) договірних зобов’язань. Зокрема, умови приймання, зберігання та використання продовольства, наявність документів, які засвідчують безпечність та якість продуктів харчування та забезпечують їх простежуваність», – зазначив майор Олександр Цвіліховський.

У разі виникнення сумнівів щодо якості харчових продуктів, під час проведення контрольних заходів чи у випадку надходження скарг на якість або безпечність спеціалістами здійснюється відбір зразків для проведення лабораторних досліджень в установах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини здійснюють методичну і консультативну роботу як з постачальниками харчових продуктів, так і командуванням підрозділів стосовно безпечності та якості харчових продуктів. Окрім цього, фахівці цього підрозділу здійснюють заходи щодо контролю якості та безпечності харчових продуктів, що надходять на забезпечення особового складу ЗС України.