Питання фітосанітарної безпеки, карантину, захисту рослин, нагляду в насінництві та розсадництві та охорона прав на сорти рослин – ряд з важливих напрямків діяльності Держпродспоживслужби. Від ефективності роботи кожного спеціаліста названих напрямків залежить фітосанітарне благополуччя України та розвиток міжнародної торгівлі. На цьому наголосив перший заступник Голови Держпродспоживслужби Андрій Жук під час наради «Про підсумки роботи щодо дотримання заходів фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО за I півріччя 2018 року та завдання на III квартал 2018 року», яка відбулася 15 серпня 2018 року за участю представників центрального апарату Держпродспоживслужби, її територіальних органів, директорів обласних фітосанітарних лабораторій, завідувачів Одеської та Ужгородської прикордонних державних контрольно-токсикологічних лабораторій.
Перший заступник Голови Держпродспоживслужби наголосив на необхідності посилення роботи в питаннях здійснення державного контролю у сфері фітосанітарії, забезпечення фітосанітарної безпеки держави, проведення фітосанітарного моніторингу в країні, виявлення та управління фітосанітарними ризиками.
У свою чергу директор департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко особливу увагу приділив питанням забезпечення виконання фітосанітарних вимог країн імпорту при оформленні документів дозвільного характеру, проведення обстеження території країни та встановлення вільних ділянок у період вегетації 2018 року у відповідності до вимог країн-партнерів у міжнародній торгівлі, а також забезпечення роботи в рамках системи «єдине вікно»
Доповідачі наголосили на необхідності посилення роботи з проведення якісного і своєчасного фітосанітарного моніторингу сільськогосподарських угідь на заселеність, зараженість їх карантинними та шкідливими організмами.
За результатами наради керівникам територіальних органів Держпродспоживслужби були дані відповідні доручення та вказано на необхідність провести наради за участю профільних спеціалістів, фітосанітарних лабораторій, сільгоспвиробників, органів місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій. А на цих нарадах - розглянути питання: здійснення заходів контролю; дотримання технологій виробництва на етапах вирощування, збирання та післязбиральної обробки насіння; дотримання сортових та посівних якостей насіння, що реалізується суб’єктами оптової та роздрібної торгівлі; виявлення поширення контрафакту та насіння сумнівного походження та якості тощо.