У Києві розпочався перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування, на якому зібралися українські та європейські високопосадовці, фахівці та громадські активісти – близько 500 учасників з різних куточків світу. Мета заходу – об’єднати зусилля для зміцнення програм харчування у закладах освіти не лише в Європі, а й за її межами.
У заході взяли участь Премʼєр-міністр України, перша леді України, міністри, які відповідають за впровадження реформи шкільного харчування, голови обласних державних адміністрацій, урядовці й посли провідних європейських країн, представники понад 20 міжнародних організацій.
“Мета реформи шкільного харчування — сформувати у дітей здорові харчові звички та закріпити їх. Це про збереження їхнього здоров’я і зараз, і в майбутньому. Тому попри війну ми продовжуємо активно працювати над втіленням реформи. І нам є чим пишатися: це й оновлені норми харчування, в які закладені усі необхідні для гармонійного розвитку дітей продукти, і затверджене сезонне меню, і вимоги до безпеки харчових продуктів. Ми з радістю готові ділитись цим досвідом з партнерами по коаліції заради того, аби її амбітна мета — забезпечити кожній дитині до 2030 року можливість щодня отримувати здоровий, поживний обід у школі — була досягнута”, - сказав Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.
Торік наша країна приєдналася до Коаліції шкільного харчування й відкрила нові можливості для обміну досвідом і впровадження найкращих практик. Це також важливий крок у розвитку реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською у 2020 році.
Міністр охорони здоровʼя поділився досягненнями реформи шкільного харчування, зокрема розповів про новий санітарний регламент та постанову Уряду № 305, що встановлюють норми харчування в школах. Він також нагадав про те, що за чотири роки впровадження реформи розроблено нове меню для шкіл, розпочато модернізацію матеріально-технічної бази навчальних закладів, а також проведено чотири національні форуми для представників понад 1400 громад.
Учасники саміту обговорювали вплив збалансованого харчування в школах на успішність учнів та їхнє здоров’я. Окремі дискусії присвятили економічному аспекту програм шкільного харчування, їхньому сталому фінансуванню, обговоренню модернізації шкільних їдалень і кухонь, будівництва нових обʼєктів і оновлення наявних для покращення інфраструктури. Крім того, важливим аспектом дискусії став розвиток персоналу, що працює в шкільних їдальнях.
Для всіх гостей саміту протягом першого дня працювала шоу-кухня, де кухарі готували страви зі шкільного меню. Усі учасники мали змогу спробувати ці страви, оцінити їхню якість і смак.
Крім того, на саміті працювала експозона, де представники різних регіонів представили майже 40 проектів із реалізації реформи харчування у закладах освіти.
Перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування став важливою платформою для визначення нових стратегій і політик, які дозволять забезпечити кожній дитині щоденне здорове харчування, а також сприятимуть розвитку місцевих економік і сталих продовольчих систем. Завдяки зусиллям лідерів з усього світу, зокрема європейських країн, шкільне харчування стає важливою частиною глобальної стратегії досягнення цілей сталого розвитку.
Саміт став важливим етапом на шляху України до інтеграції в міжнародні ініціативи з розвитку шкільного харчування. Завдяки участі в ньому наша країна продемонструвала досягнення реформи, а також отримала нові ідеї для розвитку.
Довідково
Коаліція шкільного харчування — це глобальне партнерство урядів, міжнародних організацій, громадянського суспільства та приватного сектору, спрямоване на забезпечення всіх дітей здоровим, поживним і сталим харчуванням у школах. Метою коаліції є розширення програм шкільного харчування, покращення здоровʼя та успішності учнів, а також підтримка місцевих економік через закупівлю продуктів у дрібних фермерів. Коаліція також прагне досягти цілей сталого розвитку ООН, зокрема цілі 2 — Подолання голоду — до 2030 року.
Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета — забезпечити учнів закладів освіти збалансованим та корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
Ключові аспекти реформи:
Реформа має на меті знизити рівень неінфекційних захворювань серед дітей, сформувати здорові харчові звички та забезпечити рівний доступ до якісного харчування для учнів по всій країні.