• In English
  • Спільна мета держави і бізнесу – безпечна продукція, – Володимир Лапа

    Мета контролю не в тому, щоб збільшити кількість чи періодичність перевірок, і не в тому, щоб оштрафувати бізнес за виявлені порушення. Мета контролю полягає у забезпеченні споживачів нашої країни безпечною продукцією харчування. І ця мета має бути спільною як для бізнесу, так і для Держпродспоживслужби.

    На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час Міжнародної агропромислової виставки та форуму з розвитку фермерства «AGROPORT Ukraine» у Львові. Участь у заході також взяли експерти проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», начальник ГУ Євгеній Баркит, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ростислав Волошин.

    Володимир Лапа поінформував учасників заходу про основні законодавчі зміни, які відбулися за останній період в сфері безпечності і харчових продуктів.

    Зокрема, у цьому контексті він зауважив, що відповідно до вимог законодавства до кінця 2019 року всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР, завдяки чому оператор ринку підвищує безпечність харчових продуктів.

    «Законодавство передбачає не лише обов’язок бізнесу впровадити НАССР, але й зобов’язує інспекторів здійснювати аудит цієї системи. Саме тому бізнес та службовці Держпродспоживслужби повинні дуже чітко ці вимоги розуміти і відповідати їм. Для цього організовуються різного року тренінги, навчання та семінари із залученням експертів проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», – зауважив Голова Держпродспоживслужби.

    «Наше спільне завдання – побудувати нову систему харчової безпечності, яка адаптована до європейських вимог», – підсумував Володимир Лапа.

    Довідково

    1 жовтня 2012 року наказом Мінагрополітики №590 було затверджено «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».

    20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У ньому зазначено, що всі оператори ринку харчових продуктів мають впровадити систему НАССР. Для цього були встановлені терміни – 3 роки з моменту набрання чинності цієї норми, тобто до 20 вересня 2019 року.

    Із метою поступового переходу виробників на використання процедур НАССР вищезгаданим законом визначено перехідний період щодо їх упровадження:

    - для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього закону (з 20.09.2017 року);

    - для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього закону (з 20.09.2018 року);

    - для малих потужностей – через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього закону (з 20.09.2019 року).