• In English
  • МОЗ пояснює, чим небезпечний йододефіцит і як запобігти нестачі йоду
    Міністерство охорони здоров'я України, опубліковано 26 грудня 2018 року о 14:49

    Йод необхідний людині протягом усього життя. А його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих. Разом з Центром громадського здоров'я МОЗ України розповідаємо детально, для чого нам йод і де його взяти.

    Чим небезпечний дефіцит йоду

    Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

    Наслідки нестачі йоду в організмі: відчуття постійної втоми, слабкість, депресія; збільшення щитовидної залози (зоб); затримка росту в дітей; затримка інтелектуального розвитку в дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей у майбутньому); неонатальний гіпотиреоз; рак щитовидної залози; погіршення пам’яті, слуху; підвищення холестерину; сухість шкіри, втрата її еластичності; порушення роботи кишківника; відчуття холоду; різке зниження чи підвищення маси тіла; набряки; випадіння волосся тощо.

    Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим

    Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10-6 г).

    Для жінок добова норма йоду становить 150-300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

    Норми споживання йоду для дітей: 0-6 років — 90 мкг; 6-12 років — 120 мкг.

    Більшість мешканців України щодня споживає лише 40-80 мкг йоду на добу. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше.

    Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

    У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.

    За все життя людина споживає близько 3-5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

    Профілактика йододефіциту

    Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

    Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа); яйця; молоко; яловичину; волоські горіхи.