• In English
  • МКІП: Культура приготування борщу увійде до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

    6 жовтня 2020 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

    За підсумками засідання Експертна рада рекомендувала МКІП включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 5 елементів, серед яких - «Культура приготування українського борщу».

    Це важливий крок в рамках підготовки номінаційного досьє до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, яку здійснює ГО «Інститут культури України».

    Окрім культури приготування борщу, до Національного переліку увійдуть:

    Технологія створення клембівської сорочки «з квіткою»;

    Великоднє гуляння «Водити Володара» в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області;

    Борщівська народна вишивка;

    Карпатське ліжникарство.

    Нагадаємо, у серпні МКІП включило до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 3 елементи - Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ, Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик» та Технологія виготовлення «воскових» вінків на Вінниччині.