• In English
  • Мінекономіки спільно з Мінагрополітики провели Національний діалог з розвитку продовольчих систем
    Міністерство економіки України, опубліковано 15 липня 2021 року о 08:53


    14 липня заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка взяв участь у публічному обговоренні «Потенціал країни у розвитку продовольчих систем. Національний діалог». Захід відбувся під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства економіки України, за підтримки FAO UN та за участю представників науки, бізнесу, громадських та бізнес-асоціацій.

    Серед спікерів заходу – Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, експерти галузі.

    «Минулого року ми вели глибоку внутрішню дискусію з питань продовольчої безпеки на тлі панічного попиту на продовольство в умовах пандемії. За результатами такої дискусії ми дали правильні сигнали для світу і всієї індустрії – Україні є що показати в частині трансформацій, є що додати в глобальні продовольчі системи. Є багато держав, які менш ефективні в сільському господарстві, ніж Україна. Разом з тим ми щодня стоїмо перед викликами і Національний діалог з продовольчих систем – це можливість обговорити ключові принципи розвитку продовольчих систем в контексті світових трендів», - підкреслив Тарас Качка.

    Він також наголосив, що важливим аспектом розвитку стійких продовольчих систем є стабільність державної підтримки АПК. В цьому контексті саме довготривалість і передбачуваність державної підтримки має позитивний економічний ефект в аграрній галузі.

    Так, учасники заходу акцентували на необхідності збільшення частки мікро- та малих сільгоспвиробників, розвиток ланцюжків створення вартості, орієнтованих на підтримку малих та середніх виробників, перехід до стійких моделей виробництва та збуту, розвиток фінансових інструментів підтримки АПК, в тому числі підтримка виробництва продукції з доданою вартістю тощо.

    Також присутні обговорили питання підготовки до Саміту ООН з продовольчих систем 2021 року.