З початку грудня поточного року внаслідок споживання недоброякісних кондитерських виробів, виготовлених приватними підприємцями Тернопільщини 78 мешканців, серед яких 25 дітей, Тернопільської, Рівненської та Волинської областей, потрапили на лікарняні ліжка з гострою кишковою інфекцією середнього ступеня важкості. Ще 8 осіб та троє дітей перебувають на амбулаторному лікуванні.
Збудник інфекції – бактерія роду Salmonella, яку було виділено лабораторними підрозділами Держсанепідслужби в харчових продуктах (тістечка) та на поверхнях технологічного обладнання підприємств. Інфікування викликане порушенням технології виробництва та недотриманням правил гігієни під час виготовлення продукції.
Задля недопущення розповсюдження інфекції працівниками Держсанепідслужби України обмежено обіг вказаної продукції на 10 торговельних підприємствах, загальним обсягом 156 кг. Завдяки оперативній локалізації спалаху інфекції вдалося уникнути виникнення щонайменше 200 додаткових випадків захворювання, діагностика та лікування яких обійшлися б державі в 390 тис. грн.
Ще один спалах сальмонельозу в цьому місяці було зареєстровано в дитячому навчальному закладі Рівненщини, внаслідок якого захворіло 28 вихованців та 6 працівників закладу. Причиною інфікування стало недотримання правил гігієни 7 працівниками кухні, які були носіями цієї інфекції. За рішенням посадових осіб Держсанепідслужби вказані працівники відсторонені від роботи та направлені на лікування з наступним проходженням позачергового профілактичного медичного огляду. Своєчасне проведення протиепідемічних заходів дозволило попередити виникнення захворювання серед інших 150 дітей навчального закладу та заощадити кошти на їх лікування обсягом щонайменше 292,5 тис. грн.
Всього з початку 2014 року в державі було зареєстровано 67 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких захворіло 1215 осіб, серед них 579 дітей. Витрати держави на локалізацію та ліквідацію цих спалахів, а також на лікування хворих склали близько 3 млн. гривень. Основними причинами виникнення інфекцій були порушення санітарного законодавства під час обігу харчових продуктів. В минулому році під час 48 спалахів гострих кишкових інфекцій постраждало 243 дитини та 579 дорослих осіб.