«Верховна Рада врегулювала
питання реалізації на
ринках продукції домашнього
виробництва та подвірного
забою», - так Міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко прокоментував ухвалення Закону
«Про внесення змін до
Закону «Про безпечність та якість
харчових продуктів».
За його словами, цей документ дозволяє домогосподарствам продавати продукцію на ринках.
«У Міністерстві усвідомлюють, що продаж домашньої продукції є для багатьох людей основним джерелом прибутку. Наші пропозиції,
а також ініціативи фахових експертів, бізнесу, галузевих асоціацій лягли в основу прийнятого депутатами Закону. Аграрії
отримали змогу поступово перейти до нових європейських правил. При цьому запроваджено європейські принципи контролю щодо безпеки продукції. Для дрібних товаровиробників
контроль буде здійснюватися безпосередньо
на ринку», - наголосив Олексій Павленко.
За його словами, дане питання неодноразово
порушувалося перед народними
депутатами у попередні роки, але мова
йшла лише про відтермінування заборони. Міністр наголосив,
що нині питання
вирішене комплексно, а отже, «ризик
для подальшої роботи домогосподарств знято».
Іван Мірошниченко,
член Комітету Верховної Ради України
з питань аграрної політики та земельних відносин позитивно оцінює прийняття згаданого Закону.
«Вдалося прийняти
дуже важливий Закон для громадян, які живуть
у сільській місцевості та виробляють власну продукцію», - говорить народний депутат. Він наголосив, що відповідно до прийнятого
Закону люди матимуть право реалізовувати
на ринках м'ясо-молочні продукти, овочі власного виробництва.
«Ризик заборони з 1 січня 2015 року реалізації продуктів харчування на ринках втратив актуальність. Закон проголосований
конституційною більшістю, що свідчить
про важливість даного питання та якість підготовленого законопроекту. Документ підтримали як Мінагрополітики
України і Міністр, так і профільний парламентський комітет та експертне середовище», - наголосив Іван Мірошниченко.
Довідково
З метою гармонізації
українського харчового законодавства з європейським, зокрема і щодо торгівлі домашніми продуктами, влітку 2014-го прийнято Закон
«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо
харчових продуктів», який набуває
чинності 20 вересня 2015 року. Законом передбачено поступовий перехід до нових правил. Передбачається, що з 20 вересня 2020 року продукти тваринного та рослинного походження домашнього виробництва зможуть продаватися на агропродовольчих
ринках за умови підтвердження
їхньої придатності за
результатами випробувань (досліджень)
акредитованої лабораторії.
З 1 січня 2025 року продукти,
отримані в результаті забою
не на бойні, зможуть використовуватись виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку в межах 50 кілометрів
від місця
забою або в області, в якій він здійснений.
Згідно з частиною першою статті
35 діючого Закону України
«Про безпечність і якість харчових продуктів» з 1 січня 2015 року на ринках було
заборонено торгувати необробленим
молоком та сиром домашнього виробництва,
а також м’ясом,
отриманим в результаті подвірного забою.