На території України тривають заходи із забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації та продовольчої безпеки

опубліковано 13 листопада 2014 року о 15:05

На території України тривають заходи із забезпечення контрольованої  епізоотичної ситуації та продовольчої  безпеки. Для реалізації  цих завдань у регіонах України діють мобільні групи у складі співробітників ветеринарної міліції та спеціалістів державної служби ветеринарної медицини.

Працівники відділу ветеринарної міліції столичного регіону разом з правоохоронцями Іванківського районного відділу виявили підпільний цех з переробки дохлої курятини. На його ж території знайшли автомобіль, завантажений тушками. Це була сировина для подальшої переробки, - повідомив начальник відділу ветеринарної міліції МВС України Сергій Оксюта.

У  цеху розбирали тушки на філейну частину та стегно, обробляли у ваннах із невідомою хімічною сумішшю, фасували та відправляли на реалізацію на стихійні ринки України. Загальна вага вилученої продукції, яка вже була перероблена та могла потрапити на споживчий ринок держави, майже 8 тонн.

У ветеринарній інспекції припускають, що споживання такої птиці могло мати  фатальні наслідки – важкі отруєння, захворювання внутрішніх органів аж до каліцтва чи смерті.

Раніше повідомлялося, що українці перейшли з більш дорогого м'яса на курятину.

Дозвільних документів підприємці міліціонерам не надали. Не показали і ветеринарних документів, що засвідчують якість і безпечність продукції. Відтак, цех закрили, а товар вилучили з обігу та відправили на утилізацію.

А на території Оболонського району інспектори відділу ветеринарної міліції ГУ МВС України у місті Києві здійснили профілактичні заходи з метою виявлення правопорушень у сфері якості та безпеки продукції тваринного походження.

У ході перевірки нелегального виробництва було вилучено півтори тонни риби, яку засолювали з порушенням елементарних санітарних вимог.

На гуртівні, що по вулиці Марка Вовчка, правоохоронці виявили незареєстрований рибопереробний цех, де солили хамсу та оселедці без маркування виробника та відповідних документів, які б засвідчували походження товару, його  безпечність.

Під час рейдової перевірки законності функціонування кіосків з виготовлення м’ясних напівфабрикатів у Шевченківському районі  столиці  призупинено діяльність двох об’єктів, на яких були відсутні будь-які дозвільні та установчі документи. Виготовлення шаурми проводилося в антисанітарних умовах, на заборонених для використання приладах, на м’ясопродукцію, з якої виготовлялися страви, були відсутні документи, що засвідчують її якість та безпеку.

За результатами перевірки вилучено з обігу 40 кг неякісної та небезпечної  м’ясної продукції  та 3 електропристрої для виготовлення шаурми. Правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності.

На сьогодні в Україні підтримується стабільна та контрольована епізоотична ситуація. Державною службою ветеринарної медицини України здійснюється комплекс заходів щодо контролю за особливо небезпечними  хворобами тварин.