
На території України тривають заходи із забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації та продовольчої безпеки
На території
України тривають заходи із забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації та продовольчої безпеки. Для реалізації цих завдань у регіонах України діють мобільні
групи у складі співробітників ветеринарної міліції та спеціалістів державної служби ветеринарної медицини.
Працівники
відділу ветеринарної міліції столичного регіону разом з правоохоронцями
Іванківського районного відділу виявили підпільний цех
з переробки дохлої курятини. На його ж території знайшли автомобіль,
завантажений тушками. Це була сировина для подальшої переробки, - повідомив
начальник відділу ветеринарної міліції МВС України
Сергій Оксюта.
У цеху розбирали тушки на філейну частину та
стегно, обробляли у ваннах із невідомою хімічною
сумішшю, фасували та відправляли на реалізацію на стихійні ринки України. Загальна
вага вилученої продукції, яка вже була перероблена та могла потрапити на
споживчий ринок держави, майже 8 тонн.
У ветеринарній
інспекції припускають, що споживання такої птиці могло мати фатальні наслідки – важкі отруєння, захворювання
внутрішніх органів аж до каліцтва чи смерті.
Раніше
повідомлялося, що українці перейшли з більш дорогого м'яса
на курятину.
Дозвільних
документів підприємці міліціонерам не надали. Не
показали і ветеринарних документів, що засвідчують якість і безпечність
продукції. Відтак, цех закрили, а товар вилучили з обігу та
відправили на утилізацію.
А на території
Оболонського району інспектори відділу ветеринарної міліції ГУ МВС України у місті Києві здійснили профілактичні заходи з метою виявлення
правопорушень у сфері якості та безпеки продукції тваринного походження.
У ході перевірки
нелегального виробництва було вилучено півтори тонни
риби, яку засолювали з порушенням елементарних санітарних вимог.
На гуртівні, що
по вулиці Марка Вовчка, правоохоронці виявили незареєстрований рибопереробний
цех, де солили хамсу та оселедці без маркування виробника та відповідних
документів, які б засвідчували походження товару,
його безпечність.
Під час рейдової
перевірки законності функціонування кіосків з виготовлення м’ясних
напівфабрикатів у Шевченківському районі
столиці призупинено діяльність
двох об’єктів, на яких були відсутні будь-які дозвільні та установчі документи.
Виготовлення шаурми проводилося в антисанітарних умовах, на заборонених для
використання приладах, на м’ясопродукцію, з якої
виготовлялися страви, були відсутні документи, що засвідчують її якість та
безпеку.
За результатами перевірки вилучено з обігу 40 кг неякісної та
небезпечної м’ясної продукції та 3 електропристрої для виготовлення шаурми.
Правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності.
На сьогодні в
Україні підтримується стабільна та контрольована
епізоотична ситуація. Державною службою ветеринарної медицини України
здійснюється комплекс заходів щодо контролю за особливо небезпечними хворобами тварин.