Виробники харчових продуктів все більше уваги
приділяють питанням контролю за якістю сировини і кінцевого продукту.
За даними облдержадміністрацій, на
сьогоднішній день в Україні впроваджено системи управління якістю та
безпечністю харчових продуктів на 574 підприємствах харчової та переробної
промисловості. Також розпочато роботу щодо їх впровадження ще на 97
підприємствах, що в цілому складає 22% від загальної кількості підприємств.
Розроблено 728 стандартів, з яких 319
гармонізовано. Це означає, що рівень впровадження гармонізованих стандартів
становить 43,8%. В той же час у рамках ЄС діють Європейські стандарти (код EN),
що запроваджуються в державах-членах ЄС шляхом надання їм статусу національних.
Розробка таких стандартів проводиться тільки у тому разі, коли обставини не
надають можливості повного узгодження із стандартами ISO або ж такі відсутні.
Наразі із 157 стандартів гармонізовано 63 (рівень впровадження складає 42%).
Така реалізація комплексу заходів, направлених
на підвищення якості вітчизняної продукції, сприяє підвищенню її конкурентоспроможності
та створила умови для розвитку агропромислового комплексу і розкриття
експортного потенціалу галузі.
Зауважимо, що якість продукції українського
виробництва дає змогу експортувати 85% виробленої соняшникової олії, до 50%
кондитерських виробів, 20% маргаринів і аналогічних продуктів та до 20%
молочних виробів.