• In English
  • Верховна Рада України прийняла важливі аграрні закони
    опубліковано 23 липня 2014 року о 14:25

    22 липня прийнято рамкове законодавство, яким змінено національну систему контролю виробництва та обігу харчових продуктів у відповідності із вимогами ЄС.

    Парламентом України за основу та в цілому прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів", а у першому читанні прийнято законопроекти "Про Державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин" та "Про побічні продукти тваринного походження, не призначених для споживання людьми". Зазначені документи віддзеркалюють всі рекомендації експертів Європейського Союзу, що дасть змогу успішно пройти верифікаційну місію інспекторів Офісу з питань продовольства та ветеринарії (FoodandVeterinaryOffice (FVO), а відтак українське молоко та молочні продукти, м'ясо яловичини та свинини вже у найближчому майбутньому потраплять на ринок ЄС.

    Так, Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів" передбачає уточнення термінології, уточнення видів правопорушень та адекватності міри покарання, створення єдиного контролюючого органу в сфері безпечності харчових продуктів, скасування дозвільних документів та процедур, які відсутні в ЄС, запровадження європейських принципів регулювання питань реєстрації ГМО.

    У свою чергу проект Закону України "Про Державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин" встановлює вимоги до організації та здійснення заходів державного контролю представниками компетентного органу з метою перевірки виконання операторами ринку вимог законодавства про безпечність харчових продуктів та кормів, а також законодавства про здоров’я та благополуччя тварин.

    Разом з тим головною ідеєю проекту Закону України "Про побічні продукти тваринного походження, не призначених для споживання людьми" є визначення основних вимог для зменшення ризиків для здоров’я людей і тварин, які становлять побічні продукти тваринного походження,  на різних етапах - від утворення та збору до використання, утилізації або видалення таких продуктів.

    Прийняття рамкового законодавства є лише першим кроком до реформування системи безпечності харчових продуктів. Наразі Мінагрополітики України за допомогою проектів Європейського Союзу, а також міжнародних неурядових організацій, активно працює над виробленням стратегій з метою якнайшвидшої практичної імплементації законодавчих вимог в життя у відповідності із найкращими європейськими практиками.