Сухі пайки вітчизняного та іноземного
виробництва використовуються для забезпечення своєчасного та безперебійного
харчування учасників антитерористичної операції у разі неможливості
приготування гарячої їжі за рішенням відповідних командирів підрозділів.
Харчування військовослужбовців військових
частин Збройних Сил та інших військових формувань України, які задіяні та
виконують визначені завдання в рамках антитерористичній операції, організовано
шляхом приготування гарячої їжі тричі на добу безпосередньо у базових таборах
та на блокпостах з використанням технічних засобів приготування їжі в польових
умовах з продовольства, яке підвозиться до базового табору.
Про це повідомив заступник начальника
Центрального управління продовольчого забезпечення Збройних Сил України Тилу
Збройних Сил України полковник Микола Куклюк.
За словами офіцера, у разі невеликої відстані
до розташування блокпосту харчування військовослужбовців здійснюється шляхом
підвезення готової гарячої їжі в термосах з базового табору.
В залежності від обставин (наприклад, при
неможливості забезпечити гарячою їжею, блокування підвозу продовольства до
блокпостів) особовим складом використовуються виключно набори сухих продуктів.
Станом на 3 червня 2014 року підрозділам
військових частин Збройних Сил та іншим військовим формуванням України,
задіяним в АТО, передано 235 тисяч 626 раціонів (один прийом їжі) сухих
продуктів “MRE” (meal ready to eat – “їжа, що готова до вживання”), які були
надані в рамках допомоги від американського уряду для підрозділів Збройних Сил
України.
Ще 64 тисячі 374 раціонів сухих продуктів
“MRE” розподілені серед інших військових частин Збройних Сил України, які
виконують завдання у відриві від місць постійної дислокації.
Зазначені сухі пайки американського
виробництва, в залежності від обставин, знаходяться на складах військових
частин, у військових частинах та підрозділах, звідки за необхідності
розподіляються безпосередньо серед особового складу, задіяного до виконання
завдань за призначенням.
Калорійність загальновійськової норми
харчування №1, яка визначена постановою Кабінету Міністрів України № 426 від 29
березня 2002 року, складає приблизно 4025 кілокалорій (+130 кілокалорій по
вихідних) на добу. Загальна калорійність сухого пайку “MRE” – від 1400 до 1500
кілокалорій. Дані пайки забезпечують добову потребу (3 раціони) організму
мікроелементами, вітамінами, рідинами, білками, калоріями тощо.
З метою організації повноцінного харчування
розпорядженнями тилу Збройних Сил України визначений розподіл сухих продуктів
шляхом комплектування трьох раціонів на добу на одну особу (одна дободача), з
урахуванням різного асортименту страв відповідно до вказаних на упаковці меню.
Відповідно, зазначена кількість раціонів сухих продуктів “MRE” дозволяє
забезпечити 78 тисяч 542 дободачі.
Використання сухих продуктів дозволено
здійснювати категоріям військовослужбовців, які мають право на продовольче
забезпечення за рахунок держави, виключно у разі неможливості приготування
гарячої їжі, а також за рішенням відповідних командирів підрозділів. На термін
використання сухих продуктів учасниками антитерористичної операції впливає
загальна кількість особового складу, який задіяній до її проведення та
поставлених завдань.
З метою своєчасного та безперебійного
забезпечення харчуванням особового складу використовуються також виготовлені
установами тилу Збройних Сил України сухі пайки вітчизняного виробництва нового
зразку. Протягом травня поточного року виготовлено 54 тисячі 267 пайків, які
вже передані до підрозділів, які беруть участь в антитерористичній операції.
За бажанням особового складу, що залучається
до проведення АТО, пріоритетом при замовленні сухих наборів є саме сухі пайки
вітчизняного виробництва нового зразку.