Протягом 100 днів роботи Уряду було здійснено низку кроків у сфері
харчової та переробної промисловості, врегулювання цінової ситуації та
дерегуляції підприємницької діяльності у цих сферах. Відбувся і триває
конструктивний діалог з професійними громадськими організаціями виробників
харчових продуктів. Це дає змогу в повній мірі забезпечити продовольчу безпеку
та наростити експортний потенціал. Про це сьогодні заявив Міністр аграрної
політики та продовольства України Ігор Швайка під час прес-конференції, присвяченій
результатам роботи аграрної галузі.
Ігор Швайка поінформував, що у березні 2014 року до лютого 2014 року
обсяги промислового виробництва харчових продуктів зросли на 11,2 %, у квітні 2014
року до березня 2014 року виробництво зросло на 6,2%, що дозволило скоротити
темпи падіння обсягів промислової продукції, яке спостерігалося на початку 2014 року.
Міністр повідомив про низку домовленостей з сільськогосподарськими
виробниками. Так, підписано Меморандум порозуміння між і Національною
асоціацією цукровиків України "Укрцукор", який діятиме впродовж
2013/2014 та 2014/2015 маркетингових років. Мінагрополітики зобов'язалося,
зокрема, сприяти забезпеченню площ посіву цукрових буряків 2014 року у
розмірах, достатніх для виробництва бурякового цукру квоти "А";
забезпечувати згідно з законодавством розподіл між суб'єктами господарювання
обсягів виробництва та поставки цукру квоти "А" на внутрішній ринок;
здійснювати фінансові та товарні інтервенції цукру вітчизняного виробництва
тощо. Зі свого боку виробники цукру зобов’язалися виробити цукру в рамках
одержаної квоти, не допускати необґрунтованого перевищення оптових цін на цукор
над фактичними витратами на його виробництво. На сьогоднішній день положення
Меморандуму порозуміння виконуються в повній мірі.
Також підписано Меморандум про узгодження дій між міністерством та
молокопереробними підприємствами щодо забезпечення стабільної цінової ситуації
на ринку молока та молочних продуктів. У Мінагрополітики діє робоча група з
визначення механізмів регуляторної політики на ринку молока. Здійснюються
заходи щодо дерегуляції на ринку молока та молочних продуктів, зокрема
скасовано проведення атестації виробництва молока, молочної сировини та
молочних продуктів. «Це дозволило скоротити державний контроль над
підприємницькою діяльністю з метою стимулювання вільної конкуренції на
молочному ринку та сприяє подальшій
гармонізації законодавства України із законодавством ЄС у частині видачі
документів дозвільного характеру», - додав Ігор Швайка.
З метою створення спрощеної процедури експорту шроту/макухи, здобутих
під час вилучення та добування рослинних олій Уряд прийняв відповідну 21 травня
2014 року.
З метою підтримки хлібопекарських
підприємств та недопущення росту цін на сорти хліба, що користуються найвищим
споживчим попитом у 2014 році, як і в попередні роки, Аграрний фонд продовжує
здійснювати переробку зерна державного інтервенційного фонду та поставку
борошна хлібопекарським підприємствам за стабільними цінами, що дозволяє
підприємствам зменшити витрати на виробництво хліба, що користується найвищим
споживчим попитом. На сьогодні Аграрним фондом постачається борошно за цінами,
які на 25 % нижче ринкових.
Також Ігор Швайка повідомив, що вдалося збільшити виробництво дитячого
харчування, а саме на 62,9 % збільшилось
виробництво соків, та на 10 % дитячого
харчування на молочній основі.