Питання розвитку та контролю галузі виноробства і виноградарства в нашій державі набуває більш актуального питання у зв’язку з економічними реаліями та геополітичним становищем в державі. Крім того, з огляду на велику кількість фальсифікату на ринку України виноробної продукції, Державна інспекція сільського господарства України ініціює проведення суміжного контролю в цій галузі через розробку проекту міжвідомчої угоди між Україною, Грузією і Молдовою, якою будуть передбачені механізми з боротьби з фальсифікованою продукцією.
Зокрема, пропонується визначити пункти пропуску, через які буде здійснюватися імпорт, експорт, транзит виноробної продукції, а також при певних умовах буде передбачена можливість здійснення попереднього контролю на території країни експортера.
Зокрема, нагадаємо, що основні виноградарські регіони України - АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, Закарпатська та Запорізька області. Згідно з існуючим природним районуванням на території України виділено 15 виноградарських зон (макрозон), які є основою для сорторайонування, і 58 природно-виноградарських районів (мікрозони). У Автономній Республіці Крим нараховується 6 макрозон і 12 мікрозон, в Одеській області – 3 і 16, Херсонській – 2 і 10, Миколаївській – 2 і 7, Закарпатській – 1 і 12 та в Запорізькій – 1 і 6. Між тим, в Україні найбільшу площу виноградних насаджень має Одеська область – 38,95 тис. га. або 46% від загальної по Україні. Виноградники Автономної Республіки Крим займають 31 тис. га. (37%). Решта (17,4%) зосереджені в Миколаївській (7,1%), Закарпатській (2,7%) та Запорізькій (0,4%) областях.
Голова Держсільгоспінспекції Микола Поєдинок відзначив, що за даними фахівців галузі в Україні щорічно виробляється та реалізується значно більший об’єм вина у порівнянні з наявною кількістю винограду. Це свідчить про фальсифікацію цієї продукції. Тому спільно з іншими країнами виробниками потрібно встановити чіткий контроль в цьому напрямку, вважає Микола Поєдинок.