• In English
  • Міноборони здійснює постійний контроль постачальників продуктів харчування для ЗСУ, - Ігор Халімон
    Міністерство оборони України, опубліковано 31 березня 2021 року о 17:52

    У 2021 році Збройні Сили України повністю перейшли на систему харчування військовослужбовців, за якою суб’єкти господарювання здійснюють доставку, зберігання та приготування їжі за Каталогом із 409 найменувань продуктів. Як зазначив заступник Міністра оборони України Ігор Халімон, продовольче забезпечення відбувається відповідно до реформи, розпочатої у минулі роки із курсом на максимальне задоволення потреб військових частин за наданий державою фінансовий ресурс.

    «З переходом на Каталог ми підвищуємо вимоги до транспортування та зберігання продуктів. Це потребує напрацювання системи контролю якості як товарів, які постачаються до військових частин, так і готових страв. Міністерство оборони в цій сфері зараз зайняло активну позицію, ми прагнемо оперативно реагувати на повідомлення з гарнізонів, коли постачальники порушують умови договору. Наша принципова позиція, до речі, викликає дивну і хворобливу реакцію опонентів: днями у мережі, наприклад, поширили фото відбракованих і неприйнятих нами продуктів, безпардонно спекулюючи, що цей брак нібито піде на солдатський стіл», — прокоментував Ігор Халімон.

    За його словами, першою ланкою контролю щодо прийому, зберігання продовольства, організації приготування їжі є командири на місцях, які безпосередньо відповідають за підпорядкований особовий склад. Крім того, з метою оперативного виявлення порушень Міністерство оборони України регулярно здійснює планові та позапланові перевірки стану організації харчування. До контролю якості також залучаються Головна інспекція Міністерства оборони України, Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, Департамент державних закупівель та постачання матеріальних засобів Міністерства оборони України спільно з Центральним управлінням контролю якості та Командуванням Сил логістики Збройних Сил України, підрозділами ветеринарної медицини.

    «Випадки постачання неякісних продуктів фіксуються, складається відповідний акт, а товари не приймаються. Найчастіше постачальники недотримуються умов договорів щодо асортименту, кількості, якості та строку поставки. Приміром, в одній із військових частин у першій половині березня постачальник всупереч вимогам намагався поставити 1943 кг картоплі та 402 кг цибулі ріпчастої без відповідних маркувань. Також командування військової частини не прийняло 450 кг ячмінної крупи з вичерпаним терміном придатності. Якщо встановимо, що це відбувається системно, то співпраця з такими постачальниками припинятиметься», — додав заступник Міністра оборони України.

    Керівництво Міністерства оборони принципове і послідовне у тому, що жоден із суб’єктів господарювання, які здійснюють доставку, зберігання та приготування їжі за Каталогом продуктів, не має преференцій чи винятків у питаннях виконання договорів. Більше того, відомство зацікавлене у розширенні кола постачальників та створенні здорової конкуренції, яка відповідає принципу «за раціональної ціною — висока якість».

    У цій парадигмі, за умови систематичних порушень надавачами послуг з постачання і приготування продуктів, Міноборони залишає за собою право розглядати інших контрагентів, здатних сумлінно виконувати взяті на себе зобов’язання.