• In English
  • Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло?
    Міністерство охорони здоров'я України, опубліковано 11 червня 2024 року о 13:13

    Окупанти продовжують обстрілювати нашу енергетичну інфраструктуру, тож останнім часом вся країна потерпає від вимушених вимкнень електроенергії. Зберігання харчових продуктів в таких умовах може бути викликом, особливо влітку, адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. Сьогодні нагадаємо, як краще зберігати їжу в умовах блекаутів. 

    Як підготуватися до відключення електроенергії?

    • Сформуйте запас льоду

    Тримайте кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.

    • Розгляньте купівлю холодильних елементів

    Їм можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.

    • Підготуйте запас консервів і сухих продуктів

    Запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, круп та горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.

    Що робити, коли вимкнули електроенергію?

    •  Використовуйте лід та холодильні елементи

    Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотирьох години, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.

    •  Розділіть продукти 

    Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.

    •   Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими

    Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48.

    •   Спосіб заповнення холодильника та морозильної камери

    Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

    Як діяти після відновлення електропостачання?

    • Перевірте температуру продуктів

    Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.

    • Огляньте продукти на наявність ознак псування

    Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. 

    • Дотримуйтесь принципу «якщо є сумніви – у смітник» 

    Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.

    Про що ще важливо пам’ятати? 

    • Готуйте менші порції 

    Якщо готувати стільки, скільки можете з’їсти за один прийом їжі, можна уникнути псування залишків.

    • Зберігайте мінімальні запаси продуктів

    Закуповуйте лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.

    Які є альтернативи холодильника?

    • сумки-холодильники;
    • термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);
    • льох або підвал;
    • термічна  обробка продуктів.

    Рекомендуємо переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

    Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії, а вам – їсти без ризиків для здоров’я. Тримаймося!