• In English
  • Україна має якнайшвидше оновити законодавство для протидії поширення фальсифікату, - Владислава Магалецька

    В Україні потрібно якнайшвидше на законодавчому рівні визначити поняття фальсифікованих харчових продуктів та посилити відповідальність за їх вироблення та розповсюдження. Таку думку висловила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час круглого столу, присвяченого проблемам, пов’язаним з фальсифікацією харчових продуктів.

    «Ситуація сьогодні абсурдна: фальсифікат в Україні є, а от законодавчого визначення його немає. Однак, в найближчий час це може змінитися. Дуже сподіваюсь, що народні депутати оперативно змінять законодавство і ми отримаємо необхідний для роботи інструмент. Ну а поки що ми будемо робити все, що в наших силах для того, щоб зменшити кількість фальсифікату на ринку України», - зазначила Владислава Магалецька.

    Участь у круглому столі взяли також представники Антимонопольного комітету на чолі з Головою Ольгою Піщанською та керівник ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» Владислава Миронова.

    У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів» (реєстр. № 6248 від 01.11.2021). Ним передбачається введення у законодавче поле ряду визначень, зокрема «фальсифікований харчовий продукт» та «харчове шахрайство», а також передбачена відповідальність за порушення законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин, у вигляді накладення штрафу.

    Голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська зазначила, що боротьба з фальсифікацією харчових продуктів – це дуже важливий напрямок роботи. Вона підкреслила, що неможна ставити поряд безпеку людей, дітей разом із доходами виробників, натомість конкурувати потрібно якістю продукції.

    Нагадаємо, завданням Держпродспоживслужби є реалізація державної політики у галузі безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. З початку року Держпродспоживслужба провела більше 12,5 тисяч моніторингів та 2,5 тисячі перевірок діяльності суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво та обіг харчових продуктів. Виявлено та вилучено з обігу 16 тонн неправильно маркованих харчових продуктів.