Якісна підготовка фахівців для закладів харчування — важлива складова успішної реформи шкільного харчування. Це також спільна інвестиція держави й бізнесу в підвищення конкурентоздатності українців на ринку праці, створення робочих місць та зміцнення економіки. Про це зазначила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна під час прес-туру по Одеській області, проведеного у межах впровадження реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською.
Під час поїздки учасники ознайомилися з моделями організації харчування дітей та обговорили роль освіти для забезпечення необхідної кількості фахівців і вплив на економіку. Зокрема, відвідали Одеський центр професійно-технічної освіти, де функціонує один із трьох у регіоні кулінарних хабів. Тут навчаються студенти за спеціальністю «кухар», а також проходять перекваліфікацію працівники шкільних їдалень.
«Нам є чим поділитися, бо ніхто не втілював подібної реформи під час оборони. Саме ваша робота — те, що ми сьогодні побачили, й те, чого не побачили, – це теж форма оборони. Хочу, щоб ви це розуміли. Ви не просто готуєте шкільні обіди – зараз ви готуєте для цілих родин стабільність», — сказала перша леді Олена Зеленська.
Заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна акцентувала на важливості якісної підготовки фахівців для закладів харчування, адже це є не лише складовою успішної реалізації реформи, а й інвестиціями в розвиток економіки.
«Пропонуємо майбутнім кухарям низку можливостей для здобуття якісної освіти або підвищення кваліфікації. Зокрема, через програму ваучерів на навчання — майже 2 тисячі українців цього року взяли ваучери на опанування професії кухаря. Також здобути цю професію, або ж підвищити рівень майстерності можна в п’яти центрах профтехосвіти Держслужби зайнятості, причому в досить короткі терміни», — зазначила Тетяна Бережна.
За її словами, нині держава працює над системною зміною підходів до навчання та перенавчання кухарів, технологів та інших фахівців, які працюють у закладах харчування. Зокрема, через залучення роботодавців до наглядових рад центрів профтехосвіти, що дозволить їм безпосередньо впливати на підготовку спеціалістів, потрібних саме сьогодні, коригувати навчальні програми відповідно до реалій ринку праці, впроваджувати сучасні методики, посилювати практичну складову навчання фахівців.
У прес-турі разом з журналістами також взяли участь Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, Віце-прем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба, начальник Київської ОВА Руслан Кравченко, заступниця керівника Офісу Президента України Ірина Верещук, заступник Міністра освіти і науки Андрій Сташків, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде, представниця швейцарсько-українського проекту DECIDE Валентина Полторак, генеральна директорка директорату професійної освіти Ірина Шумік, начальник Одеської ОВА Олег Кіпер та керівник команди реформи шкільного харчування Орест Степаняк.
Нагадаємо, реформа шкільного харчування в Україні розпочалася у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета — забезпечити учнів закладів освіти збалансованим та корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.