• In English
  • Реформа шкільного харчування: звіт Мінекономіки за результатами обстеження українських шкіл

    Мінекономіки оприлюднило звіт за результатами обстеження закладів загальної середньої освіти в рамках реформування системи шкільного харчування.

    Нагадуємо, що восени 2019 року, за ініціативи Першої леді Олени Зеленської, було створено міжвідомчу робочу групу з метою вивчення поточного стану системи харчування в українських школах. До складу робочої групи увійшли представники Мінекономіки, МОЗ, МОН, Держпродспоживслужби, АМКУ та народні депутати.

    Так, на початку цього року Мінекономіки спільно з МОН, МОЗ та за участі органів місцевого самоврядування, місцевих фахівців у сферах освіти, медицини та безпечності харчових продуктів було проведено комплексне обстеження шкіл майже на всій території України.

    Всього було обстежено 500 міських та сільських шкіл, у яких навчається понад 300 тис. учнів. Метою обстеження було виявлення всіх проблемних аспектів на ланцюжку від виробника харчових продуктів до отримання учнем готової страви. В тому числі – підходи до організації харчування, наявність дієтичних столів, стан дотримання вимог безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, стан приміщень та обладнання, рівень забезпечення гарячим харчуванням.

    У результаті обстеження закладів виявлено низку ключових проблем, зокрема:

    • відсутність харчування для дітей з особливими харчовими потребами (дієтичні столи);
    • низька динаміка запровадження та використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
    • зношене та застаріле обладнання;
    • низький рівень обізнаності щодо повноцінного харчування;
    • недостатній рівень знань в частині закупівлі харчових продуктів.

    Наступним кроком є реалізація заходів, направлених на вирішення цих проблем, а саме:

    • удосконалення нормативно-правової бази, в тому числі щодо норм харчування;
    • створення належних умови для безпечного та якісного харчування;
    • оновлення та модернізація харчоблоків;
    • проведення просвітницької роботи щодо повноцінного харчування.

    Наразі Мінекономіки завершує розробку низки документів, які спрямовані на реалізацію Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 № 1008-р.:

    • Методологія щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
    • Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах НАССР для закладів освіти;
    • Гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти.

    З результатами звіту можна ознайомитися у вкладенні (звіт і презентація).

    Звіт, результати зрізу

    Презентація шкільне харчування