• In English
  • Профілактика ботулізму: Держпродспоживслужба нагадує основні правила

    З початку року спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 43 випадків ботулізму з 46 постраждалими, із них 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, вони були пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби-тараньки, яку купували у рибалок обабіч дороги з м. Києва до м. Чернігова.

    За попередніми результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 18 випадків були пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування, ще стільки  – із в’яленою, смаженою рибою. Ймовірною причиною решти випадків захворювання на ботулізм стала продукція промислового виробництва (санітарно-епідеміологічні розслідування тривають).

    Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

    • для консервування використовувати тільки свіжі, доброякісні, без ознак псування продукти;
    • сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
    • швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
    • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
    • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
    • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
    • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
    • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
    • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
    • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

    У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.