Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз, - усі ці небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до нашого організму бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
МОЗ зібрало інформацію про найбільш поширені причини харчових отруєнь та профілактику небезпечних хвороб і станів.
1. Ботулізм
Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.
Збудник ботулізму – бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через харчові продукти.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.
Симптоми ботулізму: порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети, сильно виражена сухість у роті, важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає), підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.
Профілактика ботулізму:
Докладніше про хворобу: Ботулізм
2. Сальмонельоз
Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи.
Збудник сальмонельозу - бактерія Salmonella. Інфікування відбувається через продукти харчування, першочергова роль належить м’ясо-молочним та рибним продуктам.
Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з'являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з'являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму.
Профілактика сальмонельозу:
3. Дизентерія
Дизентерія - бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової.
Збудник дизентерії - бактерія Shigella dysenteriae. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.
Профілактика дизентерії:
4. Ешерихіоз
Ешерихіоз - інфекційне захворювання, яке часто називають «хворобою мандрівників», оскільки нею нерідко страждають люди, які виїхали у відрядження або на відпочинок в країнах з тропічним кліматом. Кліматичні умови сприяють виникненню вираженої лихоманки з ознобом та інтоксикаційними симптомами, але захворіти на ешерихіоз можна і в Україні, вживаючи неякісні продукти.
Збудник ешерихіозу - бактерія Escherichia Coli.
Симптоматика і перебіг ешерихіозу залежать від виду збудника. Зазвичай ешерихіоз починається поступово і проявляється нудотою, блюванням (до 3 разів на добу), слабкістю і спастичними болями в животі.
Профілактика ешерихіозу: