• In English
  • Харчові продукти, що зазнали підтоплення: що з ними робити?
    Міністерство охорони здоров'я України, опубліковано 14 червня 2023 року о 19:04

    Рівень води у затоплених внаcлідок підриву Каховської ГЕС населених пунктах поступово починає знижуватися. Водночас у затоплених квартирах, будинках чи підвалах могли залишитися харчові продукти, які контактували з водою під час затоплення. Що з ними робити? Які з них можна вживати, а які краще викинути? Передусім варто пам’ятати, що така їжа потребує обережного використання. Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу — не вживайте її!

    Потрібно позбутися продуктів:

    • з незвичним запахом, кольором чи текстурою
    • у звичайній, не захищеній від води, упаковці
    • у картонній упаковці
    • з негерметичною кришкою
    • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування)
    • консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки

    Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.

    Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще — дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.

    Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

    • вимити все гарячою водою з мийним засобом
    • промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами
    • облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо

    Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:

    • видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності
    • очистіть поверхню від бруду та мулу
    • помийте упаковки гарячою мильною водою
    • ополосніть її чистою безпечною водою
    • промийте окропом
    • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
    • ці консерви потрібно спожити якомога швидше

    Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.