У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, при переробці та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.
Рекомендуємо у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, не тільки в Херсонській області, а і в регіонах басейну річки Дніпро.
Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.
Пропонуємо дотримуватися наступних рекомендацій:
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.
НАГАДУЄМО, що у разі виявлені загиблої тварини жителям Херсонщини необхідно негайно звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за номером телефону: +380976811289 або (0552) 32-17-37 та за адресою: вул. Перекопська, буд. 17, м. Херсон.
З метою забезпечення епізоотичної ситуації на Херсонщині просимо дотримуватися таких рекомендацій:
У разі нанесення людині травм (покусів) будь-якою твариною − негайно звернутися до лікаря, а при підозрі на сказ повідомити фахівців Держпродспоживслужби для встановлення 10-ти денного спостереження за твариною.
Наголошуємо, що неналежне поводження з рештками загиблих тварин є загрозою для поширення небезпечних інфекцій, у тому числі спільних для людини та тварини, як лептоспіроз, бруцельоз та інші.