Станом на сьогодні спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 41 випадку захворювання на ботулізм серед населення, із них шість випадків - летальні (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області та м. Київ). Основна причина загострення ситуації із захворюванням на ботулізм криється у недотриманні технології виробництва, умов зберігання та реалізації продукції. На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час брифінгу перед прямою телефонною лінією Кабінету Міністрів України 20 червня 2017 року.
«Зараз ми можемо спостерігати, що завдяки спільним діям органів влади, зокрема і Держпродспоживслужби, ця негативна динаміка сповільнилася. Але проблема очевидна, і вона пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції. Ми фіксуємо, що оператори ринку часто порушують технологію виробництва продукції, недотримуються вимог законодавства щодо документального супроводу цієї продукції. І мова йде не лише про невеличкі торговельні майданчики, але й про окремі великі мережі супермаркетів», - зазначив Голова Держпродспоживслужби.
У зв’язку з цим територіальним органам Держпродспоживслужби дано доручення на місцях провести роботу з виробниками та торговельними мережами із усунення зазначених проблем. Крім того, Держпродспоживслужба в регіонах здійснює моніторингові дослідження продукції, яка може бути фактором захворювання.
Як наголосив Голова Держпродспоживслужби, особлива увага приділяється і роз’яснювальній роботі серед населення: «Ми рекомендуємо нашим громадянам при купівлі щонайменше високоризикованої продукції, а це в першу чергу риба в’ялена, рибні та м’ясні консерви тощо, вимагати документи на таку продукцію, це принаймні дасть можливість пересвідчитися у легальності виробництва».
Загалом, за словами Володимира Лапи, проблема ботулізму для України не нова: «Випадки захворювання траплялися і в попередні роки: в середньому фіксувалося 130-150 випадків на рік. Наприклад, за останні декілька років найвищий рівень захворюваності спостерігався у 2013-2014 роках, коли постраждало 170 та 178 осіб відповідно, із яких померло 17 та 9 чоловік відповідно. Однак, якщо в попередні роки зараження траплялося через продукти, куплені на стихійних ринках, або домашнього приготування, то у поточному році проблема ботулізму набула іншого масштабу, оскільки збільшилася кількість отруєнь продукцією промислового виробництва».
Ситуація ускладнюється й тим, що в Україні діє спеціальний режим здійснення державного контролю, який передбачає обмеження на здійснення перевірки суб’єктів господарювання. «Наприклад, на позапланові заходи контролю інспектор може вийти за певних умов: це може бути рішення суду, або обґрунтоване звернення споживача. А часто це означає, що людина, потравивши у ситуацію, коли її права порушені, повинна написати скаргу до Держпродспоживслужби, подати підтверджуючі документи, і лише тоді, після отримання погодження органу формування політки інспектор Держпродспоживслужби має право вийти на перевірку. Ці процедури затягуються на 3-4 тижні, і перевірка втрачає сенс. Реакція на подібні ситуації має бути миттєвою, але, на жаль, таких можливостей Держпродспоживслужба зараз не має», - зазначив Володимир Лапа.
При цьому Голова Служби нагадав, що 18 травня 2017 року Верховна Рада України прийняла в повторному другому читанні і в цілому законопроект «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин» (реєстраційний № 0906). За його словами, закон передбачає ряд новацій у системі держконтролю і наділяє Держпродспоживслужбу дієвими інструментами для забезпечення захисту прав споживачів. Наприклад, у випадках, коли є обґрунтована загроза життю і здоров’ю людей, з’являється можливість проводити перевірки суб’єктів господарювання без попередження. Зараз закон перебуває на підписі у Президента України.