За участі Міністерства аграрної політики та
продовольства проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових
продуктів в Україні», який фінансується Європейським Союзом, розпочав проведення
навчальних заходів для представників Державної ветеринарної та фітосанітарної
служби України.
Дворічний навчальний курс пройдуть 500
майбутніх інспекторів із усіх регіонів України. Навчання проходитиме у дев’яти
містах: Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Львові, Одесі,
Полтаві, Сумах та Харкові. Перший навчальний семінар розпочався в Сумах, участь
у ньому беруть ветеринари із Сумської та Чернігівської областей.
Інспектори навчатимуться проведенню аудитів
систем НАССР (аналіз небезпечних факторів та контролю у критичних точках) на
харчових підприємствах. Відповідно до нещодавно прийнятого Закону України «Про
внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» всі
виробники харчових продуктів (крім первинного виробництва) повинні впровадити
на своїх підприємствах процедури, засновані на принципах НАССР. Принципи НАССР
означають ідентифікацію, оцінку та контроль небезпечних факторів, які є
визначальними для безпечності харчових продуктів.
Зокрема, розпочинаючи роботу в Україні в цьому
напрямку, керівник Проекту ЄС Тоні Віл зазначив,- «Інспектори, які успішно
пройдуть тестування за результатами навчання, отримають сертифікати аудиторів,
які нададуть їм право перевіряти ефективність впровадження процедур, заснованих
на принципах НАССР, операторами ринку харчових продуктів».