Проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» ініційовано Європейським Союзом в рамках Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme – CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні із бюджетом у 10 мільйонів євро. Завдання Проекту ЄС направлені на продовження роботи започаткованої та проведеної двома нещодавніми проектами з боку Європейського Союзу, а саме:
Проекту технічної допомоги «Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ
та реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід)»(10/2008-01/2013);
Проекту Twinning «Надання допомоги українській ветеринарній службі з метою покращення правових та технічних аспектів системи контролю безпечності харчових продуктів»
(09/2009-06/2011).
Основний бенефіціар Проекту: Державна
ветеринарна та фітосанітарна
служба України
Інші бенефіціари Проекту: Міністерство аграрної політики та
продовольства України, Міністерство охорони здоров’я України, Департамент
митної справи Міністерства доходів і зборів України.
Діяльність,
передбачена нинішнім Проектом ЄС, тісно пов’язана з цілями Плану інституційної
реформи України у сфері здійснення санітарних та фітосанітарних
заходів (СФЗ), затвердженого Кабінетом Міністрів України в червні 2012 року, та
сприятиме створенню і функціонуванню Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної
торгівлі Україна – ЄС у рамках Угоди про асоціацію. Цього
можна досягнути шляхом приведення системи державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів за принципом «від лану до столу» у відповідність
із нормами ЄС.
Завдання Проекту:
1. Удосконалити систему контролю безпечності харчових продуктів в Україні «від лану до столу» через приведення існуючої системи у відповідність до стандартів ЄС та інших міжнародних стандартів, залучаючи приватний сектор та представників громадськості;
2. Сприяти подальшому проведенню інституційної реформи української системи контролю безпечності харчових продуктів;
3. Узгодити законодавство України у сфері безпечності харчових продуктів «від лану до столу» із законодавчою базою ЄС, включаючи виконання вимог щодо електронних та інших нормативних документів та стандартів у нових інформаційних системах з безпечності харчових продуктів;
4. Провести навчання для співробітників органів державного контролю, ветеринарів, персоналу митної служби та інших державних служб, діяльність яких пов’язана зі сферою безпечності харчових продуктів «від лану до столу»;
5. Створити національну систему управління даними та швидкого обміну інформацією (повідомлення про ризики) для харчових продуктів та кормів, яка б мала характеристики, подібні до RASFF (Системи швидкого оповіщення про харчові продукти та корми);
6. Оптимізувати мережу національних референс-лабораторій та лабораторій офіційного контролю, забезпечити відібрані лабораторії новим устаткуванням, програмним та технічним забезпеченням;
7. Створити національні системи управління даними та інформаційні системи для лабораторій, органів державного контролю, а також отримання та обробки даних про імпорт та експорт;
8. Модернізувати та вдосконалити навчальну програму для контролюючих органів та систему безперервного професійного розвитку.