• In English
  • Ігор Швайка: Україна має зробити ще один крок до ринків ЄС, забезпечивши якість харчових продуктів
    опубліковано 02 липня 2014 року о 17:31

    3 липня 2014 року на розгляд Верховної Ради України будуть винесені проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», а також проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин». Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка на брифінгу в Будинку Уряду 2 липня.

    За його словами, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» передбачається запровадження в Україні моделі європейської системи забезпечення безпечності та якості харчових продуктів, яка побудована на принципі «від лану до столу», процедурах, що засновані на принципах HACCP та, відповідно, створює умови для ефективного і результативного захисту здоров та інтересів споживачів.

    У той же час, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин», який також розроблений у відповідності до законодавства ЄС, встановлює обов’язковість ідентифікації сільськогосподарських тварин як підприємствами, так і особистими селянськими господарствами, забезпечуючи таким чином можливість проведення результативних карантинних заходів з метою своєчасного реагування та недопущення розповсюдження зоонозів.

    Міністр наголосив, що прийняття та практична імплементація положень даних законодавчих ініціатив є обов’язковою умовою успішного проходження Україною інспекції місії Генерального Директорату Європейської Комісії з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів (DG SANCO) щодо оцінки державного контролю при виробництві продуктів тваринного походження, що запланована на липень поточного року. У свою чергу сприятливі висновки інспекції є передумовою для відкриття доступу українським харчовим продуктам тваринного походження на ринки ЄС в рамках отриманих Україною квот при підписанні економічної частини Угоди про асоціацію.

    Разом з тим прийняття гармонізованого з європейськими принципами харчового закону є однією з обов’язкових умов отримання Україною другого траншу позики в обсязі 500 млн. дол. США від Світового банку в рамках Програми позики на політику розвитку, оцінка виконання якої має відбутися в серпні 2014 р.

    Вищезазначені законопроекти були розроблені на основі урядових законопроектів робочою групою при Міністерстві аграрної політики та продовольства України за активної участі та підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Представництва Європейського Союзу в Україні, Ліги виробників харчових продуктів, Американської торгівельної палати в України, Європейської Бізнес Асоціації, Асоціації виробників молока, Всеукраїнської аграрної ради, інших ділових та галузевих об’єднань, експертів та підприємств харчової промисловості.