5 травня заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Андрій Дикун відвідав
Закарпатську область, де зустрівся з керівництвом регіону та місцевими
аграріями і сільгоспвиробниками.
Андрій Дикун зазначив,
що мета його поїздки – вивчити всі можливості сільськогосподарського комплексу закарпатського
краю, поспілкуватися із сільгоспвиробниками, почути їх проблемні питання з
подальшим їх вирішенням.
«Першочергове завдання
нового керівництва Міністерства – це зробити Україну сучасною аграрною державою
та налагодити контакт із бізнесом. Також надати фінансову підтримку від
держави, насамперед пріоритетним галузям АПК. Відновити конкретні програми дотацій
та субсидування, а також соціально-економічний розвиток сільських територій», -
зазначив заступник Міністра.
Він також
підкреслив, що враховуючи аграрну
специфіку Закарпаття, пріоритетом в регіоні є розвиток садівництва,
виноградарства та тваринництва.
Андрій Дикун
запевнив присутніх, що Міністерство в найближчий час анулює вимоги щодо
кількості утримання голів на фермах, максимально зменшить кількість дозвільних
документів в агропромисловому комплексі та перегляне вартість ліцензій для
виноробів та реалізації їх продукції. «Адже півмільйона гривень на придбання
даної ліцензії на сьогодні може дозволити собі хіба потужний винороб», - з
розумінням висловився чиновник.
Довідково
За основними
видами економічної діяльності регіону частка АПК Закарпатської області складає
15-20%. Питома вага рослинництва в загальному виробництві валової продукції
сільського господарства за підсумками минулого року становила 49%, тваринництва
– 51%. На сьогодні площа сільськогосподарських угідь у всіх категоріях
виробників складає 402,3 тис. га, з яких 10,6%
- у користуванні сільгосппідприємств, з них у фермерів 12,2 тис. га та
359,5 тис. га в особистих селянських господарствах.
Сільськогосподарську
діяльність ведуть 1539 фермерських господарств понад 100 товарних сільгосппідприємств
та близько 300 тис. особистих селянських господарств. У с/г підприємствах до рівня минулого року збільшено обсяги виробництва
м’яса - 113,4%, чисельність поголів’я ВРХ становить 90,5 %, корів - 99,0%, поголів’я свиней - 93,7%, овець та кіз - 87,6%, птиці - 44,2%,
виробництво молока - 86,9 % та яєць -
71,7%. В області у всіх
категоріях господарств обліковується 13,5 тис. га плодово-ягідних насаджень, з
яких у минулому році вироблено в межах
118,0 тис. тонн плодів та ягід.