Сьогодні,
24 квітня, під головуванням заступника міністра Андрія Дикуна відбулось
засідання робочої групи щодо розвитку експорту та імпорту м’яса та
м’ясопродуктів. В ньому взяли
участь представники Мінагрополітики, Держветфітослужби, м’ясопереробного
бізнесу України та промислових виробників свинини та яловичини.
Під час засідання
було презентовано аналіз стану виробництва м’яса та м'ясопродукції в Україні. Так,
було відмічено, що починаючи з 2001 року в Україні відбувається ріст поголів’я
птиці. Щодо показників виробництва, то було відмічено, що в державі найбільше
виробляється м’яса птиці, свинини та яловичини. Фахівці Мінагрополітики
відмітили, що ця позитивна тенденція буде продовжуватись і в подальшому. Також
в Україні збільшено експорт м’яса птиці на 172 тис. тонн. Крім цього, були
озвучені плани щодо нарощення цього року експорту м’яса птиці майже на 10% та
скорочення імпорту свинини.
Андрій Дикун
запропонував до обговорення питання виходу на ринки третіх країн вітчизняних
м’ясопереробних підприємств. «Відкриття нових ринків для експорту м’яса та
м’ясопродуктів вітчизняними виробниками – складне, але стратегічно важливе
питання. Досягти позитивних результатів у цьому напрямі можливо лише спільними
зусиллями бізнесу та влади. Вітчизняна м’ясна продукція має бути конкурентоспроможною
з відповідними якісними показниками. Вона має відповідати високим міжнародним
стандартам якості. Вивчення і залучення передового досвіду розвинутих країн у
цьому контексті є очевидним. І сьогодні, в умовах євроінтеграційних процесів,
це наше спільне з вами завдання», - відмітив заступник Міністра. Андрій Дикун
наголосив, що саме для вирішення таких проблемних питань в Мінагрополітики і
створено профільну робочу групу з питань експорту-імпорту м’ясної продукції. Найближчим
часом в Міністерстві відбудеться наступне засідання робочої групи, під час якої
розглядатимуться проблеми, пов’язані з експортом та імпортом м’яса свинини та
яловичини.