
У сільському господарстві Вінниччини зросли обсяги виробництва м'яса і молока
У 2013 році індекс обсягу виробництва продукції тваринництва порівняно з
2012р. склав 135,5%, у т.ч. в аграрних підприємствах – 207,4%, у господарствах
населення – 102,2%. У господарствах усіх категорій у 2013 році вироблено 254,5
тис. т м’яса (реалізація худоби та птиці на забій в живій вазі), що у 2,1 раза більше проти 2012 р., з них аграрними підприємствами
вироблено 198,9 тис. т (більше у 3,1 раза).
Виробництво м’яса зросло до рівня 2012 року в аграрних підприємствах 18
районів, найсуттєвіше: в 6,3 раза –
Могилів-Подільського та в 5,0 раза – Тростянецького
районів. У структурі реалізації худоби та птиці на забій аграрних підприємств
(крім малих) частка реалізації великої рогатої худоби становила 7,3% (у 2012р.
– 20,0%), свиней – 5,2% (13,2%), птиці всіх видів – 87,5% (66,6%), у т.ч.
бройлерів – 86,3% (65,2%).
Порівняно з 2012 роком в аграрних підприємствах (крім малих) обсяг
вирощування худоби та птиці зріс у 2,8 раза, у т.ч. птиці
– у 3,7 раза та свиней – на 1,9%, тоді як великої
рогатої худоби знизився на 2,6%. Відношення загального обсягу вирощування до
реалізації тварин на забій склало 103,2% проти 110,8% у 2012р. Середньодобові
прирости на вирощуванні, відгодівлі та нагулі великої рогатої худоби зросли з
518 до 521 г, свиней – з 371 г до 389 г.
Загальне виробництво молока проти 2012 року зросло на 1,1% і склало 856,6
тис. т, у т.ч. в аграрних підприємствах – на 2,2% (168,0 тис. т). Зокрема,
виробництво молока зросло в сільськогосподарських підприємствах 14 районів,
найбільше – Мурованокуриловецького (на 33,4%), Бершадського (на 14,8%) та Хмільницького (на 13,4%)
районів. Середній надій молока від однієї корови в аграрних підприємствах (крім
малих) зріс на 34 кг або на 0,7% і становив 4901 кг. Найвищі середні надої
молока спостерігались у сільгосппідприємствах таких районів: Томашпільського, Літинського та Крижопільського (6060 – 6510 кг).
Загальне виробництво яєць у 2013р. склало 804,8 млн. шт., з них 286,4 млн. шт.
в аграрних підприємствах та 518,4 млн. шт. у господарствах населення. Серед 14
районів, які займаються виробництвом яєць усіх видів, зросли їх обсяги у
сільськогосподарських підприємствах 6 районів. Продуктивність курей-несучок в
аграрних підприємствах (крім малих) склала 304 яйця.