Київщина – це
потужний регіон України з високорозвиненим аграрним сектором. Завдяки
наполегливій праці аграріїв області з реалізації економічних та соціальних
реформ, ініційованих Президентом України, Програми економічних реформ на
2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка,
ефективна держава" займає лідируючі позиції серед інших областей України. Протягом
останніх років вони впевнено утримують провідні місця у виробництві зернових,
м’яса птиці, яєць, свинини, за надоями молока тощо.
Так, незважаючи
на складні природно-кліматичні умови, загальне виробництво продукції сільського
господарства в усіх категоріях господарств у січні – грудні 2013 р. становило
102,5%. Обсяг виробленої продукції за 2013 рік становив майже 15,2 млрд.грн. (у
постійних цінах 2010р.).
За обсягом
сільськогосподарського виробництва Київська область зайняла третє місце серед
інших регіонів держави. Частка області у загальному виробництві валової
продукції сільського господарства в Україні за звітний період склала 6,0%. За
виробництвом продукції на одну особу столичний регіон посідає 6-е місце. Обсяг
виробництва продукції сільського господарства у розрахунку на одну особу склав
8 810 грн.
Господарською
діяльністю в області займаються понад 2 тисячі сільськогосподарських
підприємств. Для забезпечення динамічного розвитку агропромислового
виробництва, розбудови його виробничих потужностей, з боку держави надається
фінансова підтримка господарств усіх форм власності.
Протягом минулого
року з державного бюджету спрямовано сільськогосподарським товаровиробникам
9805,5 тис. грн. фінансової підтримки за такими програмами:
1) "Державна
підтримка галузі тваринництва" за напрямами: спеціальна бюджетна дотація
фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби –
3489,9 тис. грн.; часткове відшкодування витрат на закупівлю установки
індивідуального доїння – 255,38 тис. грн.; часткове відшкодування вартості
закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м’ясного і
комбінованого напряму продуктивності –
3116,75 тис. грн.; бюджетна дотація фізичними особам, фізичними
особам-членам виробничих або обслуговуючих кооперативів, а також фермерським
господарствам за вирощені та продані на
забій і переробку молодняк
великої рогатої худоби та свині – 61,8 тис. грн.; здійснення фінансової
підтримки агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів – 462,9 тис. грн.;
2) "Державна
підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників і нагляд
за ними" - 1702,0 тис. грн.;
3)
"Підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації робітничих кадрів,
підвищення кваліфікації фахівців агропромислового комплексу" - 585,5 тис.
грн.;
4)
"Оздоровлення та відпочинок дітей працівників агропромислового
комплексу"- 78,0 тис. грн.;
5) "Державна
підтримка сільськогосподарської дорадчої служби" - 52,77 тис. грн.
Фінансування
галузі з обласного бюджету становило 4450,0 тис. грн. Зазначені кошти
спрямовані для надання кредитів на придбання, купівлю та газифікацію житла
згідно Київської обласної програми підтримки індивідуального житлового
будівництва на селі "Власний дім".
У2013 році
отримано рекордну урожайність за всю історію Київської області, починаючи з
1913 року, - понад 3 млн. тонн зернових і зернобобових культур (56,3 ц/га).
Згідно з балансом
виробництва зерна з урожаю 2013 року, на внутрішні потреби передбачено
використати 1 млн. 340 тис. тонн і майже 1,8 млн. тонн є можливість реалізувати
за межі області. Для належного зберігання зерна
в області працює 37 сертифікованих елеваторів загальною місткістю майже
1,66 млн. тонн, 1511 зерноскладів потужністю понад 1,8 тис. тонн, 153 сушарки потужністю 2,1
тис. тонн/годину, 1,2 тис. зерноочисних машин потужністю 10,8 тис.
тонн/годину. На території області
функціонує 18 підприємств борошномельної галузі загальною потужністю 521
тонн/добу.
До 2012 року
Київщина була єдиним регіоном в Україні, який не мав достатніх власних
хлібопекарських потужностей, в області було 12 хлібозаводів та 197 суб'єктів
господарювання, які займаються хлібопекарською діяльністю та постачали 55
відсотків хліба і хлібобулочних виробів.
За останні 2 роки
в області збудовано два високотехнологічних хлібокомбінати у Васильківському та
Вишгородському районах, що дозволить створити більше 3000 робочих місць.
Загальна річна
потреба у борошні для хлібопекарської галузі та споживчих цілей населення
області становить 83,04 тис. тонн. Забезпеченість області власними ресурсами
борошна становить 100% до потреби. Для безперебійної роботи підприємств цієї
галузі в регіональні ресурси закладено 48 тис. тонн продовольчого зерна.
Зібрано овочів
520 тис. тонн при врожайності 209,4 ц/га, що забезпечить потребу регіону – 235
тис. тонн (221 відсоток до потреби). Плодоовочева продукція зберігається на 97
об’єктах загальною площею близько 217 тис. м2 і потужністю 218,9 тис. тонн
(потреба 300 тис. тонн), які оснащені холодильним, вентиляційним, газовим
устаткуванням.
Реалізовано ряд
інвестиційних проектів, спрямованих на подальший розвиток інфраструктури
аграрного ринку, зокрема, елеваторів та овочесховищ і ця робота продовжується. Із
залученням коштів інвесторів за останні роки побудовано 21 новий об’єкт
елеваторного господарства загальною місткістю 602 тис. тонн. Введено в
експлуатацію 12 овочесховищ загальною місткістю понад 101 тис. тонн. В їх
будівництво інвестовано більше 480 млн. грн. Протягом двох наступних років
планується ввести в експлуатацію 9 нових сучасних овочесховищ загальною
місткістю 110 тис. тонн.
Аграрії Київщини
в повному обсязі забезпечують населення регіону основними продуктами харчування
власного виробництва, що за окремими видами, перевищує науково -
обґрунтовані норми їх
споживання.
Під урожай
наступного року посіяно 215,5 тис. га озимих зернових культур та планується
засіяти 418 тис. га ярих зернових і зернобобових культур.
У 2013 році обсяг
валової продукції тваринництва збільшився порівняно з 2012 на 3,6 %, і становив
5 760,6 млн. грн.
В господарствах
області стабілізувалося і починає нарощуватися чисельність поголів’я ВРХ. В усіх
категоріях господарств налічується 157,5 тис. голів ВРХ, приріст худоби
склав 2,6 тис. голів до відповідного періоду минулого року.
Поголів’я корів в
усіх категоріях господарств склало 79,0 тис. голів (+0,4 тис. гол до минулого
року). В сільськогосподарських підприємствах поголів’я свиней становило 337,9
тис. голів, поголів'я птиці - 25,3 млн. голів.
Виробництво м’яса
худоби та птиці в живій вазі у всіх категоріях господарств за 2013 рік склало
318,3 тис. тонн, що на 19,4 тис. тонн більше відповідного періоду минулого
року. За обсягами виробництва м’яса худоби та птиці господарства області
займають 2 місце. У державі з виробництва яєць частка сільськогосподарських
підприємств області на рівні України складає 12,9%, та займає 1 місце. В
області вироблено 2530,3
млн. шт. яєць, що
на 51,3 млн. шт. більше, ніж у минулому році.
В усіх категоріях
господарств має місце зростання продуктивності сільськогосподарських тварин. Середньодобові
прирости ВРХ на вирощуванні відгодівлі та нагулі склали 553 грами.
Виробництво
молока досягло 469,1 тис. тонн, у тому числі в сільськогосподарських
підприємствах - 214,8 тис. тонн. Зросла продуктивність молочного стада –
надоєно 6002 кг молока на корову, що на 238 кг
вище відповідного показника минулого року.
Важливим кроком
для стабілізації та подальшого нарощування поголів'я худоби і птиці є
будівництво нових та реконструкція тваринницьких приміщень, які пустують,
впровадження інвестиційних проектів та введення нових потужностей. В 2013 році
розпочалось будівництво шести комплексів з виробництва молока загальною
потужністю 6500 голів корів та трьох корівників на 1000 голів. Заплановано
реконструювати сім корівників на 2500
голів корів та однієї молочнотоварної ферми.
Пріоритетними
завданнями агропромислового комплексу області є: забезпечення продовольчої
безпеки населення; розвиток конкурентоспроможного виробництва продукції
тваринництва шляхом створення тваринницьких комплексів із сучасними
технологіями; залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату;
створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з метою забезпечення
можливості сільськогосподарських товаровиробників (фізичних осіб) залучати до
обробітку ґрунту, збирання врожаю необхідну кількість сільськогосподарської
техніки придбаної за доступними цінами, мати належні умови зберігання надлишків
виробленої ними сільськогосподарської продукції, реалізувати таку продукцію за
прийнятними цінами; підвищення родючості ґрунтів; забезпечення
сільськогосподарських підприємств новою сільськогосподарською технікою;
затвердження державної програми підтримки розвитку малих ферм; підтримка
підприємств цукрової галузі.