• In English
  • Уряд продовжує здійснювати оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади. Зокрема, внесено зміни до Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Рішення прийняте з метою передачі функцій та повноважень Держсільгоспінспекції України щодо організації та здійснення державного нагляду (контролю) за якістю зерна та продуктів його переробки, а також у частині дотримання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин при створенні, дослідженні та практичному використанні ГМО у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності та здійснення радіаційного контролю за рівнем радіоактивного забруднення сільськогосподарської продукції і продуктів харчування Держпродспоживслужбі. Прийняття постанови дозволить завершити процедуру ліквідації Держсільгоспінспекції України.


    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    від 28 грудня 2016 р. № 1018

    Київ

    Про внесення змін до постанов
    Кабінету Міністрів України
    від 10 вересня 2014 р. № 442
    і від 2 вересня 2015 р. № 667


    Кабінет Міністрів України постановляє:

    Внести до постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. № 442 “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 74, ст. 2105; 2016 р., № 2, ст. 67, № 61, ст. 2078) і від 2 вересня 2015 р. № 667 “Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів” (Офіційний вісник України, 2015 р., № 73, ст. 2402; 2016 р., № 2, ст. 67) зміни, що додаються.

    Прем’єр-міністр України                                                           В. ГРОЙСМАН

    Інд. 75

     



    ЗАТВЕРДЖЕНО
    постановою Кабінету Міністрів України
    від 28 грудня 2016 р. № 1018

    ЗМІНИ,
    що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України
    від 10 вересня 2014 р. № 442 і від 2 вересня 2015 р. № 667

    1. Абзац восьмий пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. № 442 після слів “насінництва та розсадництва” доповнити словами “, здійснення державного контролю за якістю зерна та продуктів його переробки; здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованого організму у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності; здійснення радіаційного контролю за рівнем радіоактивного забруднення сільськогосподарської продукції і продуктів харчування”.

    2. У Положенні про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 р. № 667:

    1) пункт 1 після слів “рекламу в цій сфері” доповнити словами “, за якістю зерна та продуктів його переробки, державного нагляду (контролю) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованого організму у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності, здійснення радіаційного контролю за рівнем радіоактивного забруднення сільськогосподарської продукції і продуктів харчування”;

    2) підпункт 2 пункту 3 після слів “у сфері туризму та курортів” доповнити словами “, за якістю зерна та продуктів його переробки, за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності, за рівнем радіоактивного забруднення сільськогосподарської продукції і продуктів харчування, за діяльністю суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, перевезення, зберігання, реалізацію органічної продукції (сировини)”;

    3) у пункті 4:

    підпункт 3 доповнити абзацами такого змісту:

    “здійснює державну реєстрацію генетично модифікованих організмів джерел харчових продуктів, кормів, кормових добавок та ветеринарних препаратів;

    затверджує перелік відповідних методик детекції та ідентифікації генетично модифікованих організмів;

    проводить моніторинг кормів, кормових добавок та ветеринарних препаратів, отриманих з використанням генетично модифікованих організмів, за критерієм наявності в них зареєстрованих генетично модифікованих організмів джерел;

    уповноважує акредитовані лабораторії на проведення моніторингу кормів, кормових добавок та ветеринарних препаратів, отриманих з використанням генетично модифікованих організмів, за критерієм наявності в них зареєстрованих генетично модифікованих організмів джерел;”;

    доповнити пункт підпунктами 121—124 такого змісту:

    “121) у сфері контролю за якістю зерна та продуктів його переробки:

    здійснює державний контроль за дотриманням зерновими складами регламенту зберігання зерна та продуктів його переробки у процесі зберігання зерна та продуктів його переробки;

    здійснює державний контроль за якістю зерна та продуктів його переробки;

    проводить експертизу зерна та продуктів його переробки, а також приймає висновки щодо можливості їх подальшого використання або знищення;

    122) організовує та здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності;

    123) здійснює радіаційний контроль за рівнем радіоактивного забруднення сільськогосподарської продукції і продуктів харчування;

    124) у сфері виробництва та обігу органічної продукції (сировини):

    здійснює державний нагляд (контроль) за діяльністю суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, перевезення, зберігання, реалізацію органічної продукції (сировини);

    веде реєстр виробників органічної продукції (сировини) та забезпечує опублікування офіційних відомостей про осіб, які здійснюють виробництво та реалізацію органічної продукції (сировини);

    поширює інформацію про виробництво та реалізацію органічної продукції (сировини), органічну продукцію, систему гарантій та контролю в засобах масової інформації із залученням заінтересованих сторін;”;

    підпункт 21 після слів “відповідно до своєї компетенції” доповнити словами “, зокрема Міжнародній асоціації з контролю за якістю насіння (ІСТА), в Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), у Міжнародній раді по зерну”.

    ____________________