• In English
  • Норми харчування ветеранів війни та інвалідів у санаторно-курортних закладах, підвідомчих Мінсоцполітики, приведено у відповідність до норм збалансованого дієтичного харчування. Прийняте рішення Уряду дозволить забезпечити належний рівень комплексного лікування, профілактики захворювань та вдосконалення лікувально-профілактичного процесу.


    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    від 8 серпня 2016 р. № 499

    Київ

    Про внесення змін до постанови
    Кабінету Міністрів України
    від 13 березня 2002 р. № 324

    Кабінет Міністрів України постановляє:

    Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 “Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики” (Офіційний вісник України, 2002 р., № 12, ст. 592; 2012 р., № 7,  ст. 249) зміни, що додаються.

     

     

    Прем’єр-міністр України

     

     

    В. ГРОЙСМАН

     

     

    Інд. 73

     

     



     

     

    ЗАТВЕРДЖЕНО
    постановою Кабінету Міністрів України
    від 8 серпня 2016 р. № 499

    ЗМІНИ,
    що вносяться до постанови
    Кабінету Міністрів України
    від 13 березня 2002 р. № 324


    1. Абзац четвертий пункту 1 викласти в такій редакції:

    “для громадян, які відпочивають у санаторіях.”.

    2. Натуральні добові норми харчування відпочиваючих у санаторіях сфери управління Мінсоцполітики, затверджені зазначеною постановою, викласти в такій редакції:

    “ЗАТВЕРДЖЕНО
    постановою Кабінету Міністрів України
    від 13 березня 2002 р. № 324
    (в редакції постанови Кабінету Міністрів України
    від 8 серпня 2016 р. № 499)



    НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
    громадян, які відпочивають у санаторіях
    сфери управління Мінсоцполітики

     (грамів брутто)

    Перелік продуктів харчування

    Норма на одного громадянина

    Хліб житній

    100

    Хліб пшеничний

    200

    Борошно пшеничне

    25

    Крохмаль

    2

    Крупи, макаронні вироби, бобові

    150

    Картопля

    400

    Овочі

    500

    Фрукти свіжі, в тому числі цитрусові

    200

    Фрукти сушені

    20

    Соки

    150

    Цукор

    55

    Мед

    5

    Кондитерські вироби

    40

    М’ясо, м’ясопродукти

    190

    Птиця

    90

    Риба, рибопродукти

    90

    Молоко, кисломолочні продукти

    500

    Сир кисломолочний

    80

    Сир твердий

    45

    Сметана

    25

    Масло вершкове

    40

    Олія

    35

    Яйця, штук

    1

    Кава натуральна розчинна, злакова, какао

    4

    Чай

    3

    Спеції

    0,2

    Сіль

    10

    Хімічний склад

    Білки

    123

     

    у тому числі тваринні

    83

    Жири

    120

     

    у тому числі олія

    35

    Вуглеводи

    405

    Енергія, ккал

    3216

    Додатковий перелік продуктів харчування
    для випікання кондитерських виробів

    Борошно пшеничне

    50

    Маргарин

    20

    Дріжджі

    2

    __________

      Примітки:   1. Добова норма таких продуктів, як фрукти сушені, мед, кава натуральна, кава злакова, какао тощо сумується за 7—10 днів і реалізується за 2—3 прийоми протягом цього періоду.

    2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.

    3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів і фруктів використовують сіль, цукор і спеції згідно з рецептурами понад добову норму.

    4. Для посипки колоди для рубання м’яса використовують сіль понад добову норму.

    5. Застосування натуральних добових норм щодо борошна пшеничного, маргарину та дріжджів, зазначених у додатковому переліку продуктів харчування, передбачити лише у разі забезпечення у санаторії можливостей випікання кондитерських виробів.”.

    _____________________