• In English

  • КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    від 16 грудня 2015 р. № 1058

    Київ

    Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері метрології та метрологічної діяльності та визначається періодичність здійснення Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів планових заходів метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та кількістю фасованого товару в упаковках

    Відповідно до статті 5 Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері метрології та метрологічної діяльності та визначається періодичність здійснення Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів планових заходів метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та кількістю фасованого товару в упаковках, що додаються.

    2. Визнати такими, що втратили чинність:

    постанову Кабінету Міністрів України від 6 січня 2010 р. № 9 “Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері метрології та визначається періодичність проведення планових заходів державного метрологічного нагляду” (Офіційний вісник України, 2010 р., № 1, ст. 27);

    постанову Кабінету Міністрів України від 29 січня 2014 р. № 38 “Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 6 січня 2010 р. № 9” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 14, ст. 428).

    3. Ця постанова набирає чинності одночасно із Законом України від 5 червня 2014 р. № 1314-VII “Про метрологію та метрологічну діяльність”.

     

     

    Прем’єр-міністр України

     

     

    А. ЯЦЕНЮК

     

     

    Інд. 75

     

     



     

     

    ЗАТВЕРДЖЕНО
    постановою Кабінету Міністрів України
    від 16 грудня 2015 р. № 1058

    КРИТЕРІЇ,
    за якими оцінюється ступінь ризику від провадження
    господарської діяльності у сфері метрології та метрологічної
    діяльності та визначається періодичність здійснення Державною
    службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту
    споживачів планових заходів метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та за кількістю фасованого товару в упаковках




    1. Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері метрології та метрологічної діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки (далі — засоби вимірювальної техніки), що перебувають в експлуатації, та за кількістю фасованого товару в упаковках (далі — метрологічний нагляд), є:

    вид діяльності у сфері законодавчо регульованої метрології;

    вид метрологічного нагляду;

    кількість засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації у суб’єктів господарювання;

    наявність порушень вимог законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності.

    2. Відповідно до критеріїв та з урахуванням значення прийнятного ризику від провадження господарської діяльності суб’єкти господарювання належать до одного з трьох ступенів ризику: високого, середнього та незначного.

    3. До суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику належать суб’єкти, які:

    1) експлуатують понад 10 засобів вимірювальної техніки під час провадження таких видів діяльності:

    забезпечення захисту життя та охорони здоров’я громадян;

    здійснення контролю якості та безпечності харчових продуктів і лікарських засобів;

    здійснення контролю стану навколишнього природного середовища;

    здійснення контролю безпеки умов праці;

    2) експлуатують понад 100 засобів вимірювальної техніки під час провадження видів діяльності, зазначених у підпункті 2 пункту 4 цих критеріїв;

    3) протягом останніх двох років, що передують плановому, допустили порушення вимог законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності.

    4. До суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику належать суб’єкти, які:

    1) експлуатують до 10 (включно) засобів вимірювальної техніки під час провадження видів діяльності, зазначених у підпункті 1 пункту 3 цих критеріїв;

    2) експлуатують від 10 до 100 (включно) засобів вимірювальної техніки під час провадження таких видів діяльності:

    здійснення контролю безпеки дорожнього руху та технічного стану транспортних засобів;

    виконання топографо-геодезичних, картографічних та гідрометеорологічних робіт, робіт із землеустрою;

    проведення торговельно-комерційних операцій та здійснення розрахунків між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем), у тому числі під час надання транспортних, побутових, комунальних, телекомунікаційних послуг, послуг поштового зв’язку, постачання та/або споживання енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної і теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів тощо);

    3) здійснюють фасування товарів в упаковки;

    4) експлуатують понад 100 засобів вимірювальної техніки під час провадження видів діяльності, зазначених у підпункті 2 пункту 5 цих критеріїв;

    5) протягом останніх чотирьох років, що передують плановому, допустили порушення вимог законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності.

    5. До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику належать суб’єкти, які:

    1) експлуатують до дев’яти (включно) засобів вимірювальної техніки під час провадження видів діяльності, зазначених у підпункті 2 пункту 4 цих критеріїв;

    2) експлуатують засоби вимірювальної техніки під час провадження  таких видів діяльності:

    обчислення сум податків і зборів, податковий та митний контроль;

    виконання робіт, пов’язаних з визначенням параметрів будівель, споруд і території забудови;

    виконання робіт із забезпечення технічного захисту інформації згідно із законодавством;

    виконання робіт за дорученням органів досудового розслідування, органів прокуратури та судів;

    здійснення реєстрації національних і міжнародних спортивних рекордів;

    виконання робіт з використанням апаратури глобальних супутникових навігаційних систем;

    3) здійснюють продаж фасованих товарів в упаковках.

    6. У разі коли суб’єкта господарювання може бути віднесено одночасно до двох або більше ступенів ризику, такий суб’єкт належить до більш високого ступеня ризику.

    7. Планові заходи метрологічного нагляду здійснюються з такою періодичністю:

    з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на рік;

    із середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на три роки;

    з незначним ступенем ризику — не частіше ніж один раз на п’ять років.

    8. У разі коли протягом останніх трьох років, що передують плановому, але не менш ніж за результатами двох останніх заходів метрологічного нагляду, не виявлено фактів порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності, наступний плановий захід метрологічного нагляду щодо такого суб’єкта здійснюється не раніше ніж через період, установлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у 1,5 раза.

    _____________________

     

    Файли що додаються:

    Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері метрології та метрологічної діяльності та визначається періодичність здійснення Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів планових заходів метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та кількістю фасованого товару в упаковках