Україна повністю забезпечена овочами власного виробництва
опубліковано 22 серпня 2016 року о 15:57

Завдяки урожаю овочів на рівні минулого року Україна повністю забезпечена овочами власного виробництва. Відтак дефіциту картоплі та основних видів овочів і фруктів з плодами у 2016 році не прогнозується.

За попередніми даними у поточному році посівні площі під овочами складає в межах 439 тис. га. Зокрема, під капустою – 70,7 тис. га (у 2015 р. - 70,2 тис. га), буряками столовими – 39,1 тис. га (у 2015 р. - 39,0 тис. га), морквою столовою – 42,8 тис. га (у 2015 р. - 42,3 тис. га), цибулею ріпчастою – 55,9 тис. га (у 2015 р. - 56,1 тис. га), часником – 20,7 тис. га (у 2015 р. - 20,9 тис. га).

У поточному році планується отримати картоплі у всіх категоріях господарств близько 20,9 млн тонн при фонді споживання біля 6,3 млн тонн, або 147 кг на одну особу. Треба врахувати, що 98% (20,5 млн тонн) картоплі вирощується в господарствах населення. У 2015 році картоплі було одержано 20,8 млн тонн.

Щодо овочів, то їх, за попередніми даними, буде отримано в межах 8,9 млн тонн при фонді споживання 6,7 млн тонн, або 160,2 кг на одну особу. У 2015 р. овочів було одержано 9,2 млн. тонн.

Із основних видів овочів за попередніми даними буде одержано:

- капусти – 1,78 млн тонн, при фонді споживання – 1,7 млн тонн, або 36,9 кг на одну особу. У 2015 р. її було одержано – 1,7 млн тонн.

- цибулі – 0,93 млн тонн, при фонді споживання – 0,7 млн тонн, або 17,3 кг на одну особу. У 2015 р. – 0,96 млн тонн.

- буряка столового – 0,86 млн тонн, при фонді споживання  – 0,6 млн тонн, або 12,0 кг на одну особу. У 2015 р. – 0,83 млн тонн.

- моркви столової – 0,85 млн тонн, при фонді споживання  – 0,7 млн тонн, або 14,8 кг на одну особу. У 2015 р. – 0,82 млн тонн.

- часнику – 0,18 млн тонн, при фонді споживання  – 0,12 млн тонн, або 3,0 кг на одну особу. У 2015 р. – 0,176 млн тонн.

Очікуване валове виробництво плодів та ягід за усіма категоріями господарств в Україні у 2016 році складе біля 2200 тис. тонн. У тому числі зерняткових – 1450 тис. тонн, з яких 1210 тис. тонн яблунь, 180 тис. тонн груш та 60 тис. тонн айви.