• In English
  • Оперативна інформація Мінагрополітики: ціни на основні харчові продукти
    опубліковано 19 вересня 2014 року о 16:43

    Мінагрополітики забезпечує постійний моніторинг та у межах наданих повноважень здійснює заходи, спрямовані на збереження стабільної цінової ситуації на продовольчому ринку України.

    Згідно з даними Держстату, індекс споживчих цін на продукти харчування у серпні 2014 року склав 113,9% до серпня 2013 року, проте до липня 2014 року він знизився до 99,8%. Найбільше у серпні зросли ціни на яйця - на 13,6%, на 2,5–1,0% подорожчали ціни на рис, соняшникову олію, хліб, макаронні вироби, сало, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, маргарин, молоко, продукти переробки зернових.

    Разом з тим відчутно подешевшали овочі, у т. ч. цибуля –  на 44,8%, помідори та  перець – на 41,0%, морква – на 38,0%, буряк – на 28,1%, картопля – на 27,0%, білокачанна капуста – на 20,7%. Крім того, на 3,4% знизилися ціни на фрукти.

    За даними обстеження НДІ "Украгропромпродуктивність", на 587-х продуктових ринках України (без урахування ринків АР Крим, м. Севастополь, Луганської (17 ринків) та Донецької (41 ринку) областей), за останній тиждень знизилися роздрібні ціни на моркву, картоплю, цибулю, буряк урожаю 2014 року, томати та огірки польові, яблука. Ціна на капусту урожаю 2014 року не змінилася (2,35 грн./кг).

    Спостерігалося незначне, в межах 0,1% - 0,9%, зростання цін на хліб, крупу манну, вівсяну, гречану, пшоняну, борошно, макаронні вироби, цукор, олію соняшникову, сметану, масло вершкове, сир твердий, сир кисломолочний, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, ковбаси варені, м'ясо курей, свинину, яловичину, сало.

    За даними моніторингу цін, який здійснюється органами державної статистики на підприємствах торгівлі, станом на 10.09.2014 у порівнянні з 29.08.2014 знизилися середні споживчі ціни на крупи гречані, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби, моркву, цибулю ріпчасту. Ціни на буряк залишилися без змін (2,23 грн./кг).

    Разом з тим у торговельних мережах зафіксовано зростання цін на:

    яйця курячі - на 7,7% (з 10,25 до 11,04 грн./дес.), ціни зросли в усіх регіонах, найбільше – в Запорізькій області (на 14,3%, до 11,80 грн/дес.);

    капусту - на 1,89% (з 1,79 до 1,89 грн./кг), ціни зросли у 16 регіонах, найбільше – у Кіровоградській області (на 29,3%, до 2,38 грн/кг);

    рис - на 4,6% (з 10,60 до 11,09 грн./кг), ціни зросли по всіх регіонах, найбільше – у Запорізькій області (на 7%, до 10,94 грн./кг);

    сало - на 4,5% (з 25,47 до 26,61 грн./кг), ціни зросли у 18 регіонах, найбільше – у Кіровоградській області (на 21,7%, до 31,18 грн./кг);

    свинину - на 4,3% (з 56,32 до 58,73 грн./кг), ціни зросли в усіх регіонах, крім Сумської області, найбільше – у Львівській області (на 7,7%, до 59,34 грн./кг);

    яловичину - на 2,2% (з 61,49 до 62,86 грн./кг), ціни зросли в 19 регіонах, найбільше – у Тернопільській області (на 6,8%, до 66,85 грн./кг);

    хліб житній, житньо-пшеничний - на 1,6% (з 5,52 до 5,61 грн./кг), ціни зросли у 9 регіонах, найбільше – у Полтавській області (на 8%, до 4,97 грн./кг).

    Спостерігається незначне зростання цін у межах 0,1-1,1% на хліб пшеничний з борошна І ґатунку (до 5,72 грн./кг), цукор (до 10,08 грн./кг), олію соняшникову (до 15,98 грн./кг), молоко жирністю 2,5% (до 8,28 грн./кг), сметану жирністю 15% (до 21,29 грн./кг), масло вершкове жирністю 72-73% (68,76 грн./кг), сир м’який жирністю 9% (до 52,39 грн./кг), ковбаси варені першого ґатунку (до 38,26 грн./кг), птицю (до 27,72 грн./кг),  картоплю (до 3,09 грн./кг).

    Пропозиція товарів на продовольчих ринках та у торговельній мережі достатня.