
ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 26 травня 2004 р. № 332-р
КОНЦЕПЦІЯ
поліпшення продовольчого забезпечення
та якості харчування населення
1. Проблема
Харчування
населення є глобальною соціально-економічною проблемою, розв’язання якої
потребує консолідації зусиль на світовому, національному та регіональному
рівні.
За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони
здоров’я (ВООЗ), стан здоров’я людини великою мірою залежить від способу життя,
в тому числі від харчування.
Світовий досвід свідчить, що нераціональне та
незбалансоване харчування є одним з найважливіших факторів ризику у виникненні
серцево-судинних та онкологічних захворювань, діабету, остеопорозу, карієсу,
виснаження та інших патологічних станів.
Це було підтверджено на Саміті Тисячоліття, який
проходив у Йоханнесбурзі у вересні 2002 року. На Саміті проголошено 8
найважливіших першочергових цілей у розвитку людства до 2015 року, з яких,
зокрема, на забезпечення добробуту та харчування населення спрямовані:
викорінення злиднів і голоду;
продовольче забезпечення.
Питанням харчування людства було присвячено також
Римську міжнародну конференцію, П’ятдесят третю та П’ятдесят п’яту (2000 і 2002
роки) сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, Глобальний форум з питань продовольства
(2002 рік).
На світовому рівні визначено основні проблеми у сфері
харчування, що потребують розв’язання, зокрема:
наявність харчових продуктів у достатній кількості;
доступність харчових продуктів для всіх верств
населення;
безпечність харчових продуктів для здоров’я;
раціональне харчування.
Стан харчування населення є однією з найважливіших
проблем і для України.
2. Суттєві фактори
За даними Держкомстату (2003 рік), найбільша частка
сукупних витрат домогосподарств припадає на харчування (близько 62 відсотків),
але рівень споживання ними основних харчових продуктів залишається низьким, а
раціони харчування — незбалансованими. Порівняно з 2000 роком на 10 — 15
відсотків скоротилося споживання м’яса, овочів, фруктів, яєць. При цьому фактичне
споживання цих біологічно цінних продуктів залишається нижче фізіологічних
норм. У той же час збільшилося споживання картоплі та рослинних жирів (на 10 —
15 відсотків).
Такі порушення режиму харчування у поєднанні з
гіподинамією є основною причиною розвитку ожиріння (за останні 10 років майже у
2 рази).
Загальнодержавними на сьогодні є проблеми туберкульозу,
хвороб органів травлення, новоутворень, ендокринних захворювань і порушень
обміну речовин, патології вагітних та ряду інших захворювань, розв’язання яких
неможливе без поліпшення харчування населення.
Зростає кількість хворих, які страждають на хронічну
патологію, хвороби з обтяжливим перебігом, що потребує особливо витратних
технологій лікування.
Особливе занепокоєння викликає стан харчування дітей.
Сучасні наукові дослідження підтверджують, що завдяки повноцінному харчуванню у
дитячому віці формуються механізми, які зумовлюють стан здоров’я у майбутньому.
Досвід багатьох країн світу свідчить, що спрямоване на
забезпечення всіх груп населення повноцінне, раціональне харчування дає
позитивні результати в зниженні рівня захворюваності та поліпшенні показників
його здоров’я.
3. Мета і завдання Концепції
Метою Концепції є забезпечення зміцнення та збереження
здоров’я населення, здійснення профілактики захворювань, пов’язаних з
порушенням харчування, поліпшення демографічної ситуації в Україні.
Держава відповідальна за створення соціально-економічних
умов, за яких людина може задовольнити свої потреби у повноцінному харчуванні,
а також забезпечення функціонування дієвої системи контролю і нагляду за якістю
та безпекою продовольчої сировини і харчових продуктів.
Предметом особливої уваги з боку держави є раціональне
харчування дітей, як і стан їх здоров’я.
Одним із найважливіших є принцип розвитку найбільш
перспективних напрямів фундаментальних і прикладних наукових досліджень з метою
розширення знань про функції їжі, особливості її біологічної дії на організм,
потреби людини в харчових речовинах та енергії, про новітні технології
виробництва харчових продуктів, продовольчої сировини тощо.
Для досягнення поставленої мети необхідно створити
відповідні соціально-економічні умови,
зокрема:
забезпечити доступність харчових продуктів у достатній
кількості і в широкому асортименті для всіх верств населення;
забезпечити функціонування ефективної державної системи
контролю за якістю та безпекою харчових продуктів і продовольчої сировини;
здійснювати систематичне вивчення стану харчування
дитячого і дорослого населення;
підвищити рівень культури харчування з урахуванням національних
традицій і світового досвіду;
посилити пропаганду серед населення принципів
раціонального харчування;
збільшити обсяги використання у вітчизняному виробництві
харчової продукції високоякісної сировини і мінімізувати використання з цією
метою генетично модифікованої сировини.
4. Впровадження
Виконання завдань, спрямованих на досягнення мети
Концепції, можливе шляхом:
1) у сфері забезпечення доступності харчових продуктів у
достатній кількості:
поступового зростання розміру мінімальної заробітної плати,
стипендій, пенсій та купівельної спроможності населення;
забезпечення функціонування системи надання адресної
допомоги малозабезпеченим верствам населення, дітям, вагітним, людям похилого
віку та певним категоріям непрацездатних громадян;
забезпечення повноцінним харчуванням у навчальних
закладах дітей із сімей, які потребують соціальної допомоги, та реабілітації
дітей у закладах цілодобового перебування (будинки дитини, дитячі будинки,
інтернати, притулки тощо);
забезпечення гарячим харчуванням усіх дітей у
загальноосвітніх навчальних закладах;
2) у сфері розвитку вітчизняного виробництва харчових
продуктів та продовольчої сировини:
удосконалення технологій виробництва та обігу харчових
продуктів;
розроблення систем економічного стимулювання вітчизняного
виробництва продовольчої сировини та харчових продуктів (насамперед для дітей)
з використанням прогресивних механізмів кредитування, ціноутворення, тарифного
регулювання, удосконалення податкового законодавства;
розроблення економічних заходів стимулювання виробництва
продуктів з високою харчовою та біологічною цінністю;
3) у сфері забезпечення якості та безпеки харчових
продуктів і продовольчої сировини:
функціонування дієвої системи контролю і нагляду за
якістю та безпекою харчових продуктів і продовольчої сировини на всіх етапах їх
виробництва та обігу;
гармонізації вимог законодавства з питань якості та
безпеки продовольства з міжнародними (ВООЗ, ФАО, ВТО, ЄС);
законодавчого врегулювання питань виробництва та обігу
продовольчої сировини, отриманої з використанням біотехнологій, у тому числі з
генетично модифікованої, а також харчових продуктів та кормів для продуктивних
тварин, вироблених з її використанням;
створення сучасної інструментальної та аналітичної бази
контролю якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини;
впровадження систем перевірки якості на виробництвах
харчових продуктів і продовольчої сировини;
впровадження сучасних технологій та обладнання, що
виключають можливість бактеріального, хімічного і фізичного забруднення;
4) у сфері виробництва продовольчої сировини:
більш тісної співпраці сільського господарства з
харчовою промисловістю;
створення високопродуктивних та екологічно збалансованих
агроекосистем, що забезпечить підвищення урожайності сільськогосподарських
культур і продуктивності тваринництва;
визначення сприятливих сировинних зон для виробництва
продуктів дитячого харчування та інших спеціальних харчових продуктів;
удосконалення технологій переробки та зберігання
продовольчої сировини з метою досягнення максимального збереження її якості та
зменшення втрат біологічної цінності;
розвитку вітчизняного виробництва вітамінів, преміксів,
мінеральних та інших харчових речовин для збагачення ними харчових продуктів;
створення виробництва харчового білка і білкових сполук
для збагачення ними харчових продуктів;
сприяння розробленню нового покоління діагностичних і
лікувальних засобів, переважно на біологічній основі, для боротьби з поширенням
хвороб сільськогосподарських тварин, у тому числі вірусного походження;
сприяння розробленню нових технологій з метою збільшення
виробництва збалансованих кормів для тваринництва;
розроблення новітніх безвідходних технологій, у тому
числі виробництва повноцінних продуктів харчування і високоякісних кормів для
тваринництва;
5) у сфері виробництва харчових продуктів:
розвитку виробництва продуктів з високою харчовою і
біологічною цінністю, в тому числі збагачених макро- та мікронутрієнтами;
створення виробництва продуктів дитячого харчування, у
тому числі ентеральних;
створення технологій виробництва якісно нових
спеціальних харчових продуктів з цілеспрямовано зміненим хімічним складом (для
окремих вікових груп, для профілактики захворювань і підвищення стійкості
організму до негативного впливу довкілля з різними видами забруднювачів, для
спортсменів, військовослужбовців та певних груп населення, що перебувають в
екстремальних умовах);
6) у сфері забезпечення раціонального харчування
населення:
вивчення стану фактичного харчування;
проведення моніторингу стану інфекційної та неінфекційної
захворюваності, пов’язаної з харчуванням;
забезпечення систематичного перегляду норм фізіологічних
потреб населення в основних харчових речовинах та енергії;
надання державної підтримки грудного вигодовування;
здійснення заходів, спрямованих на профілактику та
ліквідацію дефіциту вітамінів, макро- і мікроелементів;
розроблення науково обґрунтованих раціонів харчування
дітей у загальноосвітніх навчальних та оздоровчих закладах;
здійснення аліментарної профілактики професійних
захворювань у категорій осіб, що працюють у шкідливих умовах;
здійснення профілактики інфекційних та неінфекційних
хвороб, пов’язаних з харчуванням;
розроблення науково обґрунтованих раціонів харчування
хворих;
визначення та забезпечення державної підтримки
перспективних напрямів наукових досліджень у сфері раціонального харчування;
створення відповідного кадрового потенціалу з питань у
сфері нутриціології та дієтології;
відновлення української школи лікарів-дієтологів та
мережі кабінетів дієтології;
відновлення елементів дієтичного харчування у закладах
громадського харчування;
створення національного довідника з питань хімічного
складу харчових продуктів;
розширення пропаганди серед населення принципів
раціонального харчування;
підвищення рівня культури харчування з урахуванням
національних традицій і світового досвіду;
7) у сфері підвищення культури харчування та пропаганди
принципів раціонального харчування:
поліпшення інформування населення з питань культури
харчування;
розроблення програм навчання для спеціалістів у галузі
медицини, освіти, громадського харчування, виробництва харчових продуктів;
включення питань раціонального харчування і здорового
способу життя до навчальних програм у загальноосвітніх та вищих навчальних
закладах;
створення освітніх програм для масового інформування
населення;
створення інформаційно-видавничих програм, організація
науково-популярних видань.
_______________
Файли що додаються:
КОНЦЕПЦІЯ поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення